Gratis parkeren voor deelwagens in Kortrijk
Bron: Stad Kortrijk

In Kortrijk zit het gebruik van deelwagens de laatste jaren sterk in de lift: met 18 cambio’s, 15 particuliere autodelers en 4 deelwagens van Fox Share staat de teller op 37 deelwagens. Goed voor samen zo een 810 gebruikers in onze stad. Om nog meer mensen te overtuigen van dit kostenbesparend en milieuvriendelijk systeem, kan iedereen die er gebruikt van maakt voortaan gratis en onbeperkt bovengronds parkeren in heel Kortrijk. Op de parkeerplaatsen met een parkeerduurbeperking van 30 minuten (Shop&Go), geldt de beperking wel nog steeds.

In onze stad doen maar liefst 810 mensen aan autodelen. Met één deelauto die tot wel 10 privéauto’s vervangt, draagt dit bij tot betere bereikbaarheid en minder files en verhogen we de leefbaarheid van onze straten en buurten. Bovendien kan wie een auto deelt flink wat geld besparen. Ook voor mensen die zich geen eigen wagen kunnen veroorloven biedt gedeelde mobiliteit nieuwe kansen. Door deelwagens gratis te laten parkeren in onze stad, willen we nog meer mensen overtuigen van de voordelen van autodelen!Axel Weydts, schepen van mobiliteit

Een overzicht van de verschillende aanbieders

De grootste aanbieder Cambio

Een Cambio kan je 24/7 gebruiken en je bepaalt zelf hoelang je wil rijden: één of meerdere uren, een dag, een week, of zelfs langer. Ontdek de Cambio-formule die het beste bij jou past en schrijf je online in. Zodra je abonnement is geactiveerd, haal je de auto af op een standplaats en ben je klaar om de weg op te gaan. De voertuigen zijn ingedeeld in verschillende groottes en prijsklassen, waardoor je een wagen kan kiezen die het beste past bij jouw behoeften. Maandelijks ontvang je een gedetailleerde factuur in je mailbox en wordt er afgerekend op basis van het aantal gereden kilometers en uren.

Van een 10-tal deelwagens in 2018-2019 is het aanbod gestegen tot 18 deelwagens in het najaar van 2023. Je vindt ze op verschillende locaties verspreid in de stad. In 2023 werden met de auto’s samen 6.869 ritten gereden. Dit is een een stijging van 68% tav 2021 (4.081 ritten). Het systeem kende in 2023 652 gebruikers in Kortrijk, bijna 50% meer dan in 2021. In 2024 zijn er alvast 35 Kortrijkzanen bijkomend ingeschreven.

Fox Share

Sinds juli 2023 kan je in Kortrijk ook gebruikmaken van de elektrische deelwagens van Fox Share. De wagens van het type Renault Zoë zijn verspreid over vier locaties in Bissegem, Heule en Marke. Fox Share werkt met het nationale autodeelplatform SHAREMobility. Je betaalt geen instap- of abonnementskosten, alleen een vast tarief per uur en per gereden kilometer. Registreren kan eenvoudig online, en via de app kan je je rit reserveren. Vervolgens kan je de auto gemakkelijk ophalen op de standplaats.  

Dégage

Dégage is een particulier auto- en fietsdeelsysteem met bijna 25 jaar ervaring. De organisatie koopt geen auto’s aan, maar maakt gebruik van wagens die eigendom zijn van anderen. Als je kiest voor autodelen via Dégage deel je samen met je buurt een wagen. In Kortrijk zijn een tiental deelwagens beschikbaar. Dégage is volledig opgebouwd door en voor particulieren, waarbij elk lid inspraak heeft in de organisatie, tarieven en meer. Je betaalt geen abonnement of lidgeld, enkel een eenmalige inschrijvingskost en waarborg. Alle deelauto’s werken met een vaste kilometervergoeding, waardoor ze geschikt zijn voor langere periodes.

Anno 2024 telt Dégage in Kortrijk 10 deelauto’s en 60 leden. Dégage heeft zeker nog ruimte voor extra gebruikers!

Cozywheels

Cozywheels is een ander particulier autodeelsysteem voor het delen van auto’s. Maak gemakkelijk gebruik van alle wagens die via Cozywheelster ter beschikking worden gesteld, niet enkel in Kortrijk, maar in heel België. Bij Cozywheels betaal je een jaarlijks lidmaatschap en een vaste kilometerprijs. Op de website kan je eenvoudig een account aanmaken, medegebruikers in je buurt vinden en starten met autodelen. Om het delen te vergemakkelijken, biedt Cozywheels verschillende handige tools aan, waaronder een reservatiekalender, maandelijkse automatische facturatie en deelverzekeringen. Eigenaars en gebruikers delen samen de kosten van het voertuig, wat het gebruik goedkoper maakt voor zowel de eigenaar als voor de gebruikers. Vandaag heeft Cozywheels 5 wagens die gebruikt worden door 31 leden. Om het gebruikscomfort te verhogen is Cozywheels nog op zoek naar auto-eigenaars die willen instappen in het systeem.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten