Search
Doorbraak in vroege detectie van dementie

Onderzoekers staan op de drempel van een bloedtest die het risico op dementie meer dan tien jaar voor de officiële diagnose kan voorspellen, dankzij de ontdekking van biologische markers in het bloed van meer dan 50.000 gezonde vrijwilligers van het UK Biobank-project. Deze markers, vier eiwitpatronen, voorspelden niet alleen algemene dementie, maar ook specifiek de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie in latere levensjaren.

Gecombineerd met conventionele risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht, opleiding en genetische gevoeligheid, stelden deze eiwitprofielen onderzoekers in staat om met een geschatte nauwkeurigheid van 90% dementie bijna 15 jaar te voorspellen voordat de ziekte klinisch werd bevestigd. Dit opent de deur naar vroege interventie, waardoor patiënten kunnen profiteren van nieuwe geneesmiddelen zoals lecanemab en donanemab, die momenteel door medische regelgevers worden beoordeeld.

Dit onderzoek, dat bloedmonsters analyseerde die tussen 2006 en 2010 werden verzameld en 10 tot 15 jaar later werden geanalyseerd, benadrukt de potentie van bloedtests in de vroege detectie van dementie en de dringende behoefte aan verdere validatie en goedkeuring van deze tests voor klinisch gebruik. Zo meldt The Guardian.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten