‘Girls’Day’: een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Platform Techniek

Ruim tweehonderd bedrijven door heel Nederland openen op 11 april tijdens ‘Girls’ Day’ hun deuren voor meer dan 7500 meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Zij maken dan kennis met technische professionals en werken met hen samen aan activiteiten en opdrachten rondom onder meer IT, bouw, chemie, installatietechniek en energie. Op deze manier ervaren meisjes hoe het is om in de techniek te werken. Dat vergroot de kans, zo wordt verondersteld, dat ze kiezen voor deze beroepen waarin vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn. Girls’ Day wordt jaarlijks georganiseerd door VHTO, Expertisecentrum Voor Haar Technische Ontwikkeling. Deze organisatie zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. Girls’ Day’wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, vindt het belangrijk dat meisjes een breed en realistisch beeld krijgen van bèta-, technische en IT-bedrijven en de bijbehorende beroepen en kennismaken met hun vrouwelijke medewerkers. De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving, stelt VHTO. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. ‘Girls’Day’ is volgens het landelijk expertisebureau een mooie kans meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

Arbeidsmarkt staat te springen om nieuw talent

Techniek en technologie is belangrijker dan ooit voor de samenleving, stelt VHTO. Een baan in deze sector biedt een goed salaris, baanzekerheid en daarnaast staat de arbeidsmarkt te springen om nieuw talent. Bovendien is het belangrijk voor de samenleving dat nieuwe techniek en technologie wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door een diverse groep makers. Het aandeel vrouwen in bèta, technisch en IT is slechts 16%. Uit onderzoek is bekend dat meisjes al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten. Dat komt door genderstereotiepe invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.

Veel vrouwelijk technisch talent blijft onbenut

Volgens VHTO blijft veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent onbenut, vaak doordat meisjes niet bekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. “Een bedrijfsbezoek heeft de kracht om de kijk van meisjes op bèta, techniek en ICT te verruimen en een positieve invloed uit te oefenen op hun loopbaankeuzes”, aldus VHTO. “Deelnemende bedrijven ervaren een aanzienlijke betrokkenheid en bereidheid van medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie. Het onderhouden van contact met scholen wordt door bedrijven als waardevol en positief ervaren. Samen bouwen we aan een veelbelovende toekomst!”
Hands-on aan de slag

Tijdens het bedrijfsbezoek volgen de meisjes een programma van twee tot vier uur. Zo krijgen ze een korte introductie van het bedrijf, een rondleiding of demonstratie, maken kennis met (vrouwelijke) professionals en gaan hands-on aan de slag met een leuke doe-activiteit. Tijdens Girls’ Day 2023 deden meer dan 9000 meisjes en 250 bedrijven mee.

Spuiten, repareren en afwerken

Dit jaar wordt ‘Girls’Day’ koninklijk begeleid. Koningin Máxima brengt 11 april een bezoek aan Girls’ Day bij Container Service Groenenboom in het Noord-Brabantse Oosterhout. Veertig mavoleerlingen van de school ‘Curio effent’ in Oosterhout volgen een parcours door de fabriek van Groenenboom waarbij zij uitleg krijgen over het spuiten, repareren en afwerken van containers. Bij elke locatie gaan de meisjes ook zelf aan de slag met de werkzaamheden die daar plaatsvinden. Koningin Máxima volgt een deel van het parcours en gaat aansluitend met betrokkenen in gesprek over het belang van ‘Girls’ Day’ en van het kennismaken met de technische beroepspraktijk. Hierna sluit de koningin aan bij een quiz waarbij de leerlingen vragen beantwoorden over de verschillende technieken die het containerbedrijf gebruikt en over de werkzaamheden die tijdens het parcours aan bod zijn gekomen.

Duurzaamheid belangrijk thema

Container Service Groenenboom maakt maatwerk containers voor transport via de weg, over het spoor en over het water. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen het bedrijf. Daarom is naast nieuwbouw het hergebruik van containers een belangrijk speerpunt. Het is in de visie van Groenenboom heel duurzaam om containers een tweede leven te geven en niet te vervangen, maar te renoveren. Door gebruikte containers te stralen, spuiten, repareren en beletteren, kunnen ze weer als nieuw in gebruik worden genomen. Duurzaamheid geldt ook voor de gehele bedrijfsvoering binnen het containerservicebedrijf. Daarom zijn alle fabrieksdaken voorzien van zonnepanelen en de fabriekshallen beschikken over energiezuinige kachels en energiezuinige lasapparatuur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten