Bomen temperen klimaatopwarming in oostelijk deel VS, blijkt uit onderzoek

In het oostelijke deel van de Verenigde Staten leveren bomen een opmerkelijke bijdrage aan het tegengaan van de klimaatopwarming. Dit fenomeen, dat recentelijk aan het licht kwam dankzij grondig onderzoek, wijst op een aanzienlijke afvlakking, of zelfs afkoeling, van de temperaturen in bepaalde regio’s, ondanks de algemene trend van opwarming wereldwijd. De sleutel tot deze ontwikkeling lijkt de uitgebreide herbebossing te zijn, die volgt op een periode van intensieve ontbossing sinds de Europese kolonisatie in Amerika.

Het mysterie waarom in delen van het zuidoosten van de VS de temperaturen stabiel zijn gebleven of zelfs zijn gedaald, wordt door de nieuwe studie deels ontrafeld. Volgens Mallory Barnes, een milieuwetenschapper aan de Indiana University en leider van het onderzoek, heeft de opmerkelijke herbebossing van grote gebieden in het oostelijke deel van de VS, een gebied groter dan Engeland, een aanzienlijke impact gehad op het temperen van de lokale luchttemperaturen.

Het herstel van de bossen in de VS heeft hoofdzakelijk door transpiratie, waarbij water vanuit de wortels via de bladeren als damp in de lucht wordt vrijgegeven, een verkoelend effect op het omringende gebied. Dit effect, het sterkst merkbaar tijdens de heetste zomerdagen, onderstreept het belang van doordachte herbebossing, vooral in stedelijke gemeenschappen die te kampen hebben met extreme hitte door een gebrek aan schaduwrijke bomen. Ondanks dat bomen een significant verschil maken, benadrukken de onderzoekers dat herbebossing alleen de klimaatverandering niet zal stoppen. Het drastisch verminderen van de uitstoot van broeikasgassen blijft cruciaal om de opwarming van de aarde te beperken. Zo meldt The Guardian.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten