AI-tool van Google kan overstromingen week op voorhand voorspellen
Bron: IPS - Afbeelding van LucyKaef via Pixabay

Google heeft een AI-model ontwikkeld dat overstromingen in tachtig landen met grote betrouwbaarheid voorspelt, en dat dagen op voorhand. In regio’s zonder conventionele waarschuwingssystemen kan de tool duizenden levens redden.

Overstromingen treffen elk jaar een op de vijf mensen wereldwijd en veroorzaken meer dan 50 miljard dollar aan schade. Vroege waarschuwingssystemen kunnen levens redden, maar de technologie is duur en in veel regio’s niet voorhanden.

Flood Hub

Google sleutelt al zes jaar aan de “Flood Hub”, een tool die voorspelt waar overstromingen kunnen gebeuren. De nieuwste versie is dankzij machine learning zo accuraat geworden, dat de resultaten gepubliceerd zijn in Nature

Dankzij artificiële intelligentie heeft het systeem geleerd van gekende data over waterstanden van honderden rivieren. Het unieke is dat het op basis van die meetgegevens nu ook voorspellingen kan doen voor rivieren waar geen of nauwelijks waterstanden bekend zijn of gemeten worden.

460 miljoen mensen

Het nieuwe systeem kan zo tot vijf dagen op voorhand op een betrouwbare manier waarschuwen waar een overstroming zal plaatsvinden. De waarschuwingen voor regio’ als Afrika en Azië worden op die manier bijna even betrouwbaar als die in Europa. De modellen zijn getest in samenwerking met het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF).

De informatie kan van onschatbare waarde zijn voor de gemeenschappen rond de rivieren, hun overheden en internationale hulporganisaties. Het systeem beslaat nu meer dan tachtig landen en regio’s waar meer dan 460 miljoen mensen leven. De waarschuwingen zijn beschikbaar via Google Search, Google Maps en Android.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten