Prijskloof tussen groene scheepsbrandstof en diesel verdwijnt in 2035
Bron: IPS - Foto Kees Torn/Wikipedia

Duurzame scheepsbrandstoffen zouden al in 2035 een vergelijkbare kostprijs kunnen bereiken als fossiele brandstoffen. Dat zegt een nieuw rapport dat is vrijgegeven door technologiegroep Wärtsilä.

Het rapport ‘Sustainable fuels for shipping by 2050 – the 3 key elements of success’, voorspelt dat onder meer de Europese emissiehandel (EU ETS), een belangrijke pijler van het Europese klimaatbeleid, de kosten voor fossiele brandstoffen voor de scheepvaart doen verdubbelen tegen 2030.

Dat zal tegen 2035 de prijskloof tussen fossiele en duurzame brandstoffen helpen dichten.

Het rapport erkent dat de scheepvaart “de machinekamer van de wereldeconomie” is en – met 80 procent van het vervoer van de wereldhandel – ook een efficiënte vorm van goederenvervoer. Maar het benadrukt ook dat de sector twee procent van de wereldwijde uitstoot veroorzaakt – gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van een land als Japan.

Als er geen actie wordt ondernomen, zal de scheepvaart in 2050 verantwoordelijk zijn voor meer dan 45 procent van de wereldwijde uitstoot, omdat de sector nog groeit en andere sectoren sneller koolstofarm worden.

Netto nul in 2050

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft zich als doel gesteld om in 2050 de uitstoot tot nul te herleiden. Maar de industrie krijgt ook felle kritiek omdat ze niet genoeg zou doen om de ontwikkeling en toepassing van schone technologie te versnellen.

Wärtsilä denkt dat oplossingen zoals brandstofefficiëntie tot 27 procent van de scheepvaartemissies kunnen terugdringen. Daarnaast stelt het rapport dat duurzame brandstoffen een “cruciale stap” zijn in het elimineren van de overige 73 procent van de uitstoot. Maar daar is “radicale actie nodig om ze op grotere schaal toe te passen”.

Gevangen

De industrie zit wat gevangen, zegt de technologiegroep: scheepseigenaren zullen zich niet engageren voor een brandstof die vandaag duur is en slechts beperkt verkrijgbaar, terwijl de brandstofleveranciers niet opschalen vanwege de afwezigheid van een grotere vraag.

Wärtsilä ontwikkelde een tijdlijn die laat zien welke brandstoffen wanneer op grote schaal beschikbaar zullen komen op wereldschaal, en tegen welke kostprijs. Om deze tijdlijn te versnellen is er beleid nodig, samenwerking binnen de industrie en actie van individuele operatoren om de productie van deze brandstoffen op te schalen.

Alle middelen

“Om netto nul in de scheepvaart te bereiken tegen 2050 moeten we alle middelen in de gereedschapskist gaan benutten, inclusief duurzame brandstoffen”, zegt Roger Holm, voorzitter van Wärtsilä. “Europees beleid en internationale actie zijn samen in staat om de prijskloof tussen fossiele brandstoffen en duurzame brandstoffen voor het eerst te dichten.”

Het rapport biedt een routekaart voor de toekomst van duurzame brandstoffen en laat zien dat de industrie in staat kan zijn schone scheepsbrandstof betaalbaar aan te bieden “binnen de levensduur van één schip”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten