Meer mensen geven om klimaatverandering dan je denkt
Bron: Our World in Data

Over de hele wereld is de steun voor klimaatactie sterker dan vaak wordt gedacht, onthult recent onderzoek. Een “waarnemingskloof” doet ons geloven dat we alleen staan in onze zorgen over het klimaat, terwijl in werkelijkheid de meerderheid van de mensen over de hele wereld, ongeacht politieke voorkeur, actie tegen klimaatverandering ondersteunt. Deze collectieve bezorgdheid vertaalt zich in een breed draagvlak voor uiteenlopende klimaatbeleidsmaatregelen, van het belasten van fossiele brandstoffen tot het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen, zo blijkt uit uitgebreide enquêtes onder tienduizenden mensen in tientallen landen.

Opmerkelijk is dat de bereidheid om bij te dragen aan klimaatactie zelfs hoger ligt in landen met een laag en middelinkomen dan in rijkere landen. Dit suggereert dat de directe bedreiging van klimaatverandering een sterkere motivatie vormt dan het comfort van een stabiel inkomen. Ondanks deze positieve houding, onderschatten we systematisch de steun voor klimaatmaatregelen, zowel binnen onze eigen landsgrenzen als wereldwijd, wat leidt tot een onterechte terughoudendheid om de “boot te schommelen”.

Het doorbreken van deze waarnemingskloof is essentieel om de collectieve actie te mobiliseren die nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken. Het besef dat de meerderheid van de wereldbevolking niet alleen gelooft in de noodzaak van klimaatactie, maar ook bereid is zich hiervoor in te zetten, kan de weg vrijmaken voor meer gedurfde en beslissende acties op zowel politiek als persoonlijk niveau. Samen staan we sterk in de strijd tegen klimaatverandering. Lees er meer over op Our World in Data

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten