Over de hele wereld is de steun voor klimaatactie sterker dan vaak wordt gedacht, onthult recent onderzoek. Een “waarnemingskloof” doet ons geloven dat we alleen staan in onze zorgen over het klimaat, terwijl in werkelijkheid de meerderheid van de mensen over de hele wereld, ongeacht politieke voorkeur, actie tegen klimaatverandering ondersteunt. Deze collectieve bezorgdheid vertaalt zich in een breed draagvlak voor uiteenlopende klimaatbeleidsmaatregelen, van het belasten van fossiele brandstoffen tot het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen, zo blijkt uit uitgebreide enquêtes onder tienduizenden mensen in tientallen landen.
Opmerkelijk is dat de bereidheid om bij te dragen aan klimaatactie zelfs hoger ligt in landen met een laag en middelinkomen dan in rijkere landen. Dit suggereert dat de directe bedreiging van klimaatverandering een sterkere motivatie vormt dan het comfort van een stabiel inkomen. Ondanks deze positieve houding, onderschatten we systematisch de steun voor klimaatmaatregelen, zowel binnen onze eigen landsgrenzen als wereldwijd, wat leidt tot een onterechte terughoudendheid om de “boot te schommelen”.
Het doorbreken van deze waarnemingskloof is essentieel om de collectieve actie te mobiliseren die nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken. Het besef dat de meerderheid van de wereldbevolking niet alleen gelooft in de noodzaak van klimaatactie, maar ook bereid is zich hiervoor in te zetten, kan de weg vrijmaken voor meer gedurfde en beslissende acties op zowel politiek als persoonlijk niveau. Samen staan we sterk in de strijd tegen klimaatverandering. Lees er meer over op Our World in Data