Recente observaties en statistieken tonen een opmerkelijke trend: wereldwijd is het jaarlijks verbrande oppervlakte door bosbranden de afgelopen decennia afgenomen. Uit gegevens van het Global Wildfire Information System blijkt dat sinds de vroege jaren 2000 de jaarlijkse omvang van door bosbranden getroffen land opmerkelijk is gedaald. Deze daling is vooral zichtbaar in struikgewassen, graslanden en landbouwgronden, met kleinere dalingen in savannes, terwijl het aantal bosbranden relatief stabiel is gebleven.
Deze positieve wending is grotendeels te zien in Afrika en in mindere mate in Oceanië, met ook kleine dalingen in Europa. Een recent gepubliceerd artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science bevestigt deze trend: ondanks de invloed van het klimaat is het wereldwijde verbrande oppervlak de afgelopen 18 jaar met ongeveer 25% afgenomen. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan een afname van de verbrandingssnelheid in graslanden en savannes, als gevolg van de uitbreiding en intensivering van de landbouw.
Dit benadrukt de significante rol die menselijke activiteit en landbeheer spelen in de omvang van bosbranden, naast de weers- en klimaatgerelateerde factoren. Beide aspecten moeten worden overwogen bij het minimaliseren van de schade door een toenemend risico op branden in een veranderend klimaat.
Deze bevindingen werpen een nieuw licht op de strijd tegen bosbranden en bieden een glimp van hoop. Ze onderstrepen het belang van bewust landgebruik en de positieve impact die we kunnen hebben op het milieu. Terwijl we blijven werken aan het aanpakken van klimaatverandering, bieden deze inzichten een bemoedigende herinnering aan de kracht van menselijke inspanningen en aanpassingsvermogen.