Het wereldwijde verbrande oppervlak door bosbranden is de afgelopen 18 jaar met 25% afgenomen

Recente observaties en statistieken tonen een opmerkelijke trend: wereldwijd is het jaarlijks verbrande oppervlakte door bosbranden de afgelopen decennia afgenomen. Uit gegevens van het Global Wildfire Information System blijkt dat sinds de vroege jaren 2000 de jaarlijkse omvang van door bosbranden getroffen land opmerkelijk is gedaald. Deze daling is vooral zichtbaar in struikgewassen, graslanden en landbouwgronden, met kleinere dalingen in savannes, terwijl het aantal bosbranden relatief stabiel is gebleven.

Deze positieve wending is grotendeels te zien in Afrika en in mindere mate in Oceanië, met ook kleine dalingen in Europa. Een recent gepubliceerd artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science bevestigt deze trend: ondanks de invloed van het klimaat is het wereldwijde verbrande oppervlak de afgelopen 18 jaar met ongeveer 25% afgenomen. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan een afname van de verbrandingssnelheid in graslanden en savannes, als gevolg van de uitbreiding en intensivering van de landbouw.

Dit benadrukt de significante rol die menselijke activiteit en landbeheer spelen in de omvang van bosbranden, naast de weers- en klimaatgerelateerde factoren. Beide aspecten moeten worden overwogen bij het minimaliseren van de schade door een toenemend risico op branden in een veranderend klimaat.

Deze bevindingen werpen een nieuw licht op de strijd tegen bosbranden en bieden een glimp van hoop. Ze onderstrepen het belang van bewust landgebruik en de positieve impact die we kunnen hebben op het milieu. Terwijl we blijven werken aan het aanpakken van klimaatverandering, bieden deze inzichten een bemoedigende herinnering aan de kracht van menselijke inspanningen en aanpassingsvermogen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten