Studie toont enorme gezondheidsvoordelen van autoluwe zones
Renderbeeld : Stad Hasselt

Recent onderzoek van de Westminster University in Londen heeft uitgewezen dat de gezondheidsvoordelen van maatregelen die wandelen en fietsen bevorderen, zoals autoluwe zones (Low Traffic Neighbourhoods, LTNs), tot 100 keer groter kunnen zijn dan de kosten om ze aan te leggen.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op enquêtes onder duizenden inwoners van drie buitenwijken over een periode van zes jaar. Het onderzoek toonde aan dat dergelijke maatregelen mensen ertoe aanzetten om voor wandelen of fietsen te kiezen in plaats van de auto, met een geschatte gezondheidswinst van maximaal £4.800 per persoon over 20 jaar, tegenover een kostenpost van ongeveer £28 tot £112 per persoon voor de implementatie van LTNs.

De positieve effecten, vooral op het gebied van wandelen en fietsen, werden duidelijker na enige tijd, wat suggereert dat de succesvolheid van LTNs niet te snel beoordeeld moet worden. Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat het tegenhouden van nieuwe LTNs zowel voor de verkeersplanning als de volksgezondheid een stap terug zou betekenen. Dit systeem, dat motorvoertuigen weert uit residentiële straten maar volledige toegang verleent aan voetgangers en fietsers, blijkt een effectieve methode te zijn die over de tijd alleen maar meer voordelen biedt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten