Recent onderzoek van de Westminster University in Londen heeft uitgewezen dat de gezondheidsvoordelen van maatregelen die wandelen en fietsen bevorderen, zoals autoluwe zones (Low Traffic Neighbourhoods, LTNs), tot 100 keer groter kunnen zijn dan de kosten om ze aan te leggen.
Deze bevindingen zijn gebaseerd op enquêtes onder duizenden inwoners van drie buitenwijken over een periode van zes jaar. Het onderzoek toonde aan dat dergelijke maatregelen mensen ertoe aanzetten om voor wandelen of fietsen te kiezen in plaats van de auto, met een geschatte gezondheidswinst van maximaal £4.800 per persoon over 20 jaar, tegenover een kostenpost van ongeveer £28 tot £112 per persoon voor de implementatie van LTNs.
De positieve effecten, vooral op het gebied van wandelen en fietsen, werden duidelijker na enige tijd, wat suggereert dat de succesvolheid van LTNs niet te snel beoordeeld moet worden. Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat het tegenhouden van nieuwe LTNs zowel voor de verkeersplanning als de volksgezondheid een stap terug zou betekenen. Dit systeem, dat motorvoertuigen weert uit residentiële straten maar volledige toegang verleent aan voetgangers en fietsers, blijkt een effectieve methode te zijn die over de tijd alleen maar meer voordelen biedt.