Griekenland verbiedt bodemsleepnetten in beschermde wateren
Bron: IPS

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

Tegen 2026 al mogen in Griekenland geen bodemsleepnetten meer gebruikt worden in de drie nationale mariene parken, en in 2030 geldt dat voor all beschermde oceaangebieden. Daarmee wordt Griekenland het eerste land op het continent dat bodemsleepnetten verbiedt, een praktijk waarbij zware visnetten over de oceaanbodem worden gesleept. 

De techniek levert veel vis op, en voor sommige bodemsoorten is het de meest efficiënte manier om ze te vangen. Maar het vernielt de bodem en daarmee de leefomgeving van veel zeedieren. Bovendien komt er erg veel CO2 vrij. De netten, voorafgegaan door een zware wekkerketting die de vissen moet opschrikken, woelen de zeebodem om en zijn weinig selectief in de zeedieren die ze opvissen.

Nationale parken

Athene tegelijk ook beslist om twee nieuwe nationale parken af te bakenen in de Egeïsche en Ionische zeeën. Het Ionian Marine National Park beslaat zo’n 11,72 procent van de Griekse territoriale wateren en herbergt belangrijke zeezoogdieren zoals potvissen, gestreepte dolfijnen en bedreigde monniksrobben. Het andere marien natuurgebied beslaat 6,61 procent van de Griekse territoriale wateren en is een belangrijk leefgebied is voor zeevogels.

“Dit is een historisch moment voor natuurbescherming in Griekenland. We investeren 780 miljoen euro om onze diverse en unieke mariene ecosystemen te beschermen,”, aldus de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bij de aankondiging. “We vergroten de omvang van onze mariene beschermde gebieden met 80 procent, verbieden schadelijke vispraktijken en gebruiken nieuwe technologieën om de toezeggingen die we hier maken te monitoren en te handhaven.”

Internationale doelen 

De aankondigingen van Griekenland komen op een moment dat de wereld zich voorbereidt om tegen het einde van het decennium 30 procent van de oceaan te beschermen. Momenteel is slechts 8 procent van de oceaan beschermd, en in slechts 3 procent zijn alle schadelijke activiteiten verboden.

Studies tonen aan dat strikt beschermde gebieden op lange termijn meer economische en ecologische voordelen opleveren dan gebieden die bodemsleepnetten, visserij en andere activiteiten toestaan die de zeebodem en het zeeleven kunnen beschadigen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten