Vlaamse innovatie: nieuwe dodehoeksensor ‘ziet’ elektrisch veld
Bron: IPS

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en onderzoekscentrum imec hebben dodehoeksensoren voor vrachtwagens ontwikkeld die gebruik maken van baanbrekende technologie om zwakke weggebruikers sneller te detecteren.

Vorig jaar zijn 10 procent meer fietsers, voetgangers en steppers omgekomen in het verkeer, het hoogste aantal ooit in Vlaanderen, blijkt uit recente cijfers. Ook het aandeel dodehoekongevallen met vrachtwagens is gestegen.

Verkeersveiligere voertuigen zijn dan ook cruciaal om die alarmerende trend te keren, stelt eXia, de spin-off van de VUB en imec. Het bedrijf ontwikkelde de dodehoeksensoren op basis van meer dan vijftien jaar onderzoek, met steun van de Vlaamse overheid.

Geavanceerd detectieproces

“De baanbrekende technologie achter de sensoren zet uiterst zwakke laagfrequente elektrische velden in om kwetsbare weggebruikers – zoals fietsers, steppers en voetgangers – te detecteren die zich in de dodehoek van de vrachtwagen bevinden”, zegt Bart Truyen, VUB-onderzoeker en gedelegeerd bestuurder van eXia.

In tegenstelling tot bestaande radarsensoren, onderscheiden hun ‘Active Sideguard-sensoren’ zich door een geavanceerd ruimtelijk detectieproces. “Dat reikt tot op wegniveau voor een feilloze detectie van alle kwetsbare weggebruikers”, zegt Truyen.

Met gevoelige elektronica en gesofisticeerde signaalverwerkingsalgoritmes meten de sensoren minuscule variaties in de elektrische veldsterkte. Hierdoor wordt een ruimtelijke gevaarszone bewaakt, waardoor zowel fietsers en voetgangers, volwassenen en kinderen, ligfietsen, alsook rolstoelgebruikers worden ‘gezien’.

Levens redden

De meeste gangbare dodehoeksensoren zijn ook minder betrouwbaar bij regen of sneeuw, en vrachtwagenbestuurders kregen vaak te maken met valse alarmeringen.

De nieuwe sensoren zijn zowel weersbestendig als robuust, waardoor ze volgens de ontwikkelaars in alle situaties en op alle vrachtvoertuigen betrouwbaar blijven functioneren, en zo de veiligheid van kwetsbare weggebruikers helpen garanderen.

“We redden met ons onderzoek dus letterlijk levens”, stellen de ontwikkelaars.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten