Koningin Máxima heeft een nieuwe locatie van restaurant ‘A Beautiful Mess’ in Amsterdam officieel geopend. De koningin een restaurant geopend? Ja, want ‘A Beautiful Mess’ is niet zomaar een restaurant. Het is een ‘sociaal restaurant’ van de Stichting Refugee Company. Met dit type restaurant met evenementen- en workshopruimtes werkt de stichting aan participatie en inclusie van mensen met een vluchtelingenachtergrond.
Met de restaurants van ‘A Beautiful Mess’ in Amsterdam, Utrecht en Arnhem wil Refugee Company nieuwkomers in Nederland ondersteunen bij het opdoen van werkervaring en het bieden van perspectief met als doel mensen te helpen integreren en betaald werk te vinden. ‘A Beautiful Mess’ wil een plek zijn waar werelden bij elkaar komen die elkaar normaal niet ontmoeten. Het nieuwe restaurant in Amsterdam is gevestigd in het internationale hoofdkantoor van Booking.com, dat de ruimtes vrij van huur ter beschikking stelt. De komende vijf jaar is daar plaats aan 425 mensen om hen een leerwerktraject te bieden.
In de restaurants werken bewoners van het asielzoekerscentrum in de keuken of in de bediening samen met mensen die al ervaring hebben in de Nederlandse horeca. Gezamenlijk wordt een plek gecreëerd waar buurtbewoners én bewoners van het azc komen eten, vergaderen en evenementen bezoeken.
“Werk is de beste manier om te integreren.”
Werk is de beste manier om te integreren, stelt Refugee Company. De stichting werft daarom fondsen om leerwerkprogramma’s aan te bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. Deze programma’s duren zes maanden tot maximaal drie jaar en worden uitgevoerd door de sociale ondernemingen ‘A Beautiful Mess’ en de ‘Mondmaskerfabriek’. Deelnemers gaan aan de slag, komen in beweging, doen ervaring op en bouwen aan een netwerk. Ze krijgen ondersteuning op het gebied van taal, inburgering, persoonlijke ontwikkeling en welbevinden. Doel is uitstroom naar een leuke betaalde of onbetaalde baan of naar een opleiding. ‘A Beautiful Mess’ investeert de winst die ze maakt meteen weer terug in de leerwerkprogramma’s.
Bijdragen aan een inclusieve samenleving
De Stichting Refugee Company draagt bij aan een inclusieve samenleving door:
- mensen met een vluchtelingenachtergrond te helpen economisch onafhankelijk en zelfredzaam te worden door werk te vinden, betaald of op vrijwillige basis. Door mee te doen worden mensen sterker en gelukkiger;
- de samenleving te inspireren open te staan voor mensen met een vluchtelingenachtergrond, ze te waarderen en bij te dragen aan hun zoektocht naar een betekenisvol leven in Nederland.
Eerste Nederlandse Mondmaskerfabriek
Om niet afhankelijk te zijn van fabrieken aan de andere kant van de wereld is de stichting in maart 2020 ook begonnen met de eerste Nederlandse Mondmaskerfabriek. Met dezelfde missie alsvoor de restaurants: de afstand tussen mensen met een vluchtelingenachtergrond en de arbeidsmarkt in Nederland verkleinen. Met lef, daadkracht en een goed netwerk is het gelukt om in korte tijd acht productielijnen gecertificeerd te krijgen en 45 miljoen mondmaskers te produceren voor o.m. het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. De Mondmaskerfabriek maakt gecertificeerde chirurgische maskers type IIR. Deze maskers worden onder meer gebruikt in de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg.Het oprichten van een mondmaskerfabriek had overigens nogal wat voeten in de aarde. Maar het is uiteindelijk gelukt acht productielijnen uit China te halen en een mooie locatie in Arnhem te vinden. Vijftig medewerkers met een vluchtelingenachtergrond hebben ruim een jaar in de fabriek gewerkt via ‘open hiring’ (werkervaring geen vereiste, wel enthousiasme en motivatie). Zo hebben zij Nederlands geleerd, werkervaring opgedaan en hun eigen geld verdiend. Sommigen zijn al uitgestroomd naar andere werkgevers.
Maatschappelijke winst
Overigens is niet alleen de Stichting Refugee Company ervan overtuigd dat werk de beste manier is om succesvol te integreren, ook het SEO Economisch Onderzoek en het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) zijn deze mening toegedaan. Het SEO publiceerde zeer recent het rapport over de baten voor de samenleving als asielzoekers onbelemmerd kunnen werken.
Het COA pleit ook voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers, vanuit het oogpunt van participatie en integratie en vanwege de bijdrage die onze bewoners kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving. De resultaten van dit SEO-onderzoek tonen aan dat dit financieel en maatschappelijk ook echt veel oplevert. De nationale productie wordt groter, de bewoners krijgen loon, besteden meer en betalen belastingen, de eigen bijdrage aan opvangkosten wordt groter en er wordt minder beroep gedaan op de bijstand.
Ook bestuurslid Joeri Kapteijns van het COA stelt: “Vanuit ervaring weten wij al dat het belangrijk is voor onze bewoners dat ze kunnen werken. Zo integreren ze beter in de Nederlandse samenleving en kunnen ze van nut zijn. Dat is ook beter voor hun mentale gezondheid. Nu komen onze bewoners nog te vaak de dagen door met wachten en stilzitten. Dat zorgt voor spanning, bij de bewoners en in de omgang met elkaar op onze locaties. Bovendien weten we dat het draagvlak voor asielopvang in de buurt groter is als asielzoekers actief zijn in de gemeenschap. Met deze analyse komt er een hard financieel argument bij om ervoor te zorgen dat asielzoekers onbelemmerd kunnen werken in Nederland”.