Eerste ziekenhuis met duurzame doktersjassen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Noordwest Ziekenhuisgroep

Noordwest Ziekenhuisgroep met 10 vestigingen in de kop van Noord-Holland en 1 op Texel heeft een grote stap gezet op weg naar een circulaire toekomst in de gezondheidszorg: als eerste ziekenhuis in Nederland is zij overgestapt op circulaire werkkleding. De traditionele witte ziekenhuiskleding, vervaardigd uit polyester en katoen, heeft het einde van zijn levensduur bereikt en plaats gemaakt voor een innovatieve en duurzame variant.

Noordwest Ziekenhuisgroep vervangt nu volledig de oude doktersjassen door nieuwe jassen gemaakt van de innovatieve Retex-stof, ontwikkeld in de Benelux. Deze circulaire stof bestaat voor 33% uit oude ziekenhuiskleding, 33% uit gerecycled polyester afkomstig van de afvalindustrie en PET-flessen, en 34% uit biologisch katoen. Naast de doktersjassen zijn ook de labjassen, warmtejassen en de koksbuizen er al mee gemaakt. Uiteindelijk gaat Noordwest over op circulaire dienstkleding voor alle medewerkers. De ziekenhuisorganisatie telt 4500 medewerkers en 380 medisch specialisten.

Duurzame doelstellingen

De overgang naar circulaire doktersjassen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg, met als doel het primair grondstofgebruik met 50% te verminderen in 2030 en uiteindelijk te streven naar maximaal circulaire zorg in 2050. Deze stap draagt bij aan het verminderen van de afvalberg, het hergebruik van oude ziekenhuiskleding en grondstoffen, besparing van water en energie, en stimuleert de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hun werkzaamheden in een sociale werkplaats.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten