Vaccins hebben de afgelopen 50 jaar 150 miljoen kinderen gered
Bron: Our World in Data

Elke tien seconden wordt er een kind gered door een vaccin tegen een dodelijke ziekte.

Tegen de tijd dat je dit hebt gelezen, zullen ongeveer 30 kinderen gered zijn dankzij vaccins. In de afgelopen 50 jaar komt dat neer op 150 miljoen kinderen. Dat is 13 keer de bevolking van België.

Dat zijn 150 miljoen kinderen die zullen opgroeien, het leven zullen ervaren en bijdragen aan de wereld; meer dan honderd miljoen ouders die de tragedie bespaard is gebleven om hun kind te moeten begraven.

Deze cijfers komen uit een nieuwe studie van Andrew Shattock en andere onderzoekers van over de hele wereld. Zij schatten het aantal levens dat is gered door vaccinaties tegen verschillende ziekten in de afgelopen 50 jaar.

Vaccinatie tegen mazelen heeft de grootste impact gehad en heeft in de laatste 50 jaar 94 miljoen levens gered — meer dan 60% van het totaal.

Dit was een werkelijk wereldwijde inspanning, waarbij in elke regio meer dan 5 miljoen kinderen zijn gered, inclusief meer dan 50 miljoen in Afrika en 38 miljoen in Zuidoost-Azië.

Vaccinatie is een enorme drijfveer geweest voor de vermindering van kindersterfte

Kinderen van alle leeftijden hebben enorm geprofiteerd van de uitbreiding van vaccinatieprogramma’s. Maar bij zuigelingen hebben vaccins de meest cruciale impact gehad. De kindersterfte is in de laatste 50 jaar sterk gedaald. Wereldwijd is deze met meer dan twee derde afgenomen, van ongeveer 10% in 1974 tot minder dan 3% vandaag.

De onderzoekers van de studie schatten dat 40% van deze daling te danken is aan vaccins. De overige 60% van de daling wordt veroorzaakt door andere factoren, waaronder verbeterde voeding, prenatale en neonatale zorg, toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, en andere basisbronnen.

Gecoördineerde vaccinatieprogramma’s hebben veel levens gered

50 jaar geleden werden er buiten Europa en Noord-Amerika maar heel weinig kinderen gevaccineerd. Zo kreeg bijvoorbeeld minder dan 5% van de zuigelingen het vaccin tegen difterie, kinkhoest en tetanus (DTP3).

In 1974 vormde de Wereldgezondheidsvergadering – het besluitvormingsorgaan van de WHO – het Essentiële Programma voor Immunisatie, dat tot doel had alle kinderen ter wereld te vaccineren tegen de belangrijkste ziekten waarvoor vaccins bestaan, zoals mazelen, tetanus, tuberculose en pokken.

Kort daarna stegen de vaccinatiepercentages steil — en breidden uit tot meer dan 60% van de kinderen wereldwijd. Maar tegen 2000 was duidelijk dat de vooruitgang stagneerde, en dat veel van ’s werelds armste zuigelingen nog steeds achterbleven, vooral in Afrika en Azië.

Gavi, the Vaccine Alliance — een partnerschap tussen de Bill en Melinda Gates Foundation, de WHO, Unicef en de Wereldbank — werd opgericht om de hiaten te dichten en ervoor te zorgen dat vaccinatieprogramma’s voor iedereen beschikbaar waren.

Sindsdien zijn de vaccinatiepercentages aanzienlijk toegenomen. Meer dan 80% van de zuigelingen krijgt alle noodzakelijke doses van het DTP3-vaccin. De wereldwijde vaccinatie tegen mazelen steeg van minder dan 20% in 2000 naar meer dan 70% vandaag. Vaccinatie tegen mazelen heeft de meeste levens gered. 84% van de kinderen wordt ook gevaccineerd tegen tuberculose, en 80% tegen polio en Hepatitis B.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten