Vrouwenvoorvechter Emilie Claeys krijgt gedenkplaat in Gent
Foto: © Amsab-ISG

Aan ‘Ons Huis’ op de Vrijdagmarkt wordt op woensdag 8 mei, op de vooravond van haar geboortedag, een gedenkplaat voor Emilie Claeys onthuld. Ze was een Gentse vrouwenrechtenactiviste die pleitte voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden.

Emilie Claeys (9 mei 1855 – 16 februari 1943) was een Gentse vrouwenrechtenactiviste die in 1886 de Socialistische Propagandaclub voor Vrouwen oprichtte. Ze sloot zich ook aan bij de pas opgerichte Belgische Werkliedenpartij en maakte enkele jaren later deel uit van het partijbestuur. Ze pleitte voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden. Dankzij haar maakte ook het vrouwenstemrecht korte tijd deel uit van het socialistische verkiezingsprogramma. Andere strijdpunten waren de herverdeling van huishoudelijke taken en de inzet voor geboortebeperking.

Het Gentse straatbeeld oogt steeds vrouwelijker: een aanzienlijke inhaalbeweging zorgde ervoor dat er de laatste jaren tientallen straten een vrouwennaam kregen. We blijven op dit vrouwelijke elan doorgaan met de onthulling van een gedenkplaat ter ere van een wel héél sterke vrouw. Filip Watteeuw, schepen van Monumenten en Stadsgezichten

Door haar strijd kreeg Claeys veel tegenkanting, zowel vanuit haar eigen kringen als vanuit katholieke hoek. Uiteindelijk nam ze ontgoocheld en gedesillusioneerd ontslag uit de partij. Ze leidde vervolgens een teruggetrokken leven tot ze in 1943 berooid stierf. Ze werd begraven op het kerkhof van Ledeberg.

De gedenkplaat voor Emilie Claeys komt aan Ons Huis, het gebouw van de socialistische mutualiteit aan de Vrijdagmarkt, waar er ook een Emilie Claeyszaal is.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten