Mensen met een beperking ook heerlijk op vakantie met een aangepaste campervan
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Road Trip for Life

Mensen met een lichamelijke beperking hebben vaak verschillende zorghulpmiddelen nodig in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld voor het maken van de transfer van rolstoel naar wc en bed. Ook voor de verzorging in bed, zoals aankleden, zijn hulpmiddelen nodig om de zorg te verlichten. Deze zorghulpmiddelen zijn doorgaans niet aanwezig op vakantiebestemmingen en moeten daarom meegenomen worden. Hierdoor is de vrijheid van bewegen tijdens de reis en de vakantie extra beperkt. Door het beschikbaar stellen van een camper met essentiële zorghulpmiddelen aan boord ontstaat er weer meer vrijheid van bewegen. De Stichting Road Trip for Life laat zien hoe beperkingen ons als mens vrijer kunnen maken en stelt daarvoor een campervan (*) ter beschikking.  De stichting is speciaal in het leven geroepen mensen in een rolstoel aangepast vervoer te bieden waardoor zij in de gelegenheid zijn te genieten van een vakantie in binnen- of buitenland. Zij gelooft erin dat bewegingsvrijheid essentieel is voor de mentale gezondheid van de mens.

De rolstoelvriendelijke campervan van de stichting heeft verschillende zorghulpmiddelen ‘aan boord’ om de zorgverlening te vergemakkelijken. Zij verhuurt de camperbus tegen een zo laag mogelijke vergoeding (kostprijs of lager). De stichting werft donaties die gebruikt worden voor ontwikkeling, het onderhoud van de camper en in voorkomende gevallen voor een tegemoetkoming in de huurkosten voor mensen die minder te besteden hebben. Zodoende kan iedereen met een rolstoel genieten van een avontuurlijke campervakantie.
De stichting heeft als tweede doelstelling de ontwikkeling van meer campers. Ook hiervoor worden sponsoren aangetrokken, met name sponsoren die in natura sponsoren met arbeid en of producten.

Doelgroep

De stichting richt zich in eerste instantie op mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking (kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen) die samen met ouder(s), familie, verzorger(s), vrienden, de camper willen gebruiken.
Daarnaast richt de stichting zich op andere vrijwilligers die de ambitie hebben zelf een rolstoelvriendelijke camper te bouwen. Aan deze doelgroep stelt de stichting via een ‘opensource’ pagina op haar website (https://roadtripforlife.nl/ ) alle mogelijke informatie ter beschikking om zulk een initiatief te starten. De ontwikkeling van de camper wordt integraal gedocumenteerd en alle relevante informatie met betrekking tot de ontwikkeling van de camper wordt op een ‘opensource’ pagina van de website van de stichting geplaatst. Iedereen die zelf een rolstoelvriendelijke camper wil bouwen, kan gebruik maken van deze informatie.

Vrijwilligers

De stichting werkt het liefst met vrijwilligers. Op deze manier houdt ze de kosten laag. Voor werkzaamheden die zij niet (alleen) met vrijwilligers kan uitvoeren, worden diensten ingekocht. Ze probeert dat tot een minimum te beperken om zo de huurprijs zo laag mogelijk te houden. De stichting wordt geleid door drie onbezoldigde bestuursleden.  Zij doen ook hun werkzaamheden gratis. De ‘Stichting Roadtrip for Life’ heeft een zogenaamde ANBI-status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Een ANBI-status krijg je als goed doel van de belastingdienst. Om door de Belastingdienst als ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten het doel en de activiteiten van de instelling een algemeen belang dienen. Verder mag een ANBI geen winstoogmerk hebben en geen particulier belang dienen.

Het grote voordeel is dat je geen belasting betaalt over de gift aan de stichting.  Elke donatie die zij ontvangt, gaat naar een voordeligere vakantie met de rolstoelvriendelijke camper voor mensen in een rolstoel.

(*)
Een campervan is een busje aangepast als een compacter huisvoertuig, hij heeft ook alles wat nodig is om zelfvoorzienend te zijn. De camper heeft het chassis van een kleine vrachtwagen waarop de behuizingsconstructie is gemonteerd. Dit type voertuig is meestal langer, breder en ruimer.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten