Kabinet wil dat Tata Steel eerder begint met verduurzaming
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tata Steel

Het kabinet wil dat de grootste vervuiler van Nederland, Tata Steel (de vroegere Hoogovens) in IJmuiden eerder begint met het verduurzamen van de plannen die moeten leiden naar veel minder uitstoot van broeikasgassen. Zo zullen de sluiting van de Kooksgasfabriek 2 en het realiseren van overkappingen eerder dienen te gebeuren dan 2029, zoals het bedrijf dat zelf had voorzien.

Het kabinet heeft hiervoor een ‘onderhandelingsmandaat’ vastgesteld. Dit betekent dat de onderhandelingsgesprekken met Tata Steel voor het maken van een maatwerkafspraak kunnen beginnen.  Het ‘onderhandelingsmandaat’ is een officiële opdracht om namens het kabinet te onderhandelen en geeft onder meer de doelen en voorwaarden aan. Het mandaat en de onderhandelingsgesprekken zijn (bedrijfs)vertrouwelijk en moeten uiteindelijk tot een juridisch bindende en afdwingbare maatwerkafspraak leiden.

Schoner en duurzamer

De staalindustrie is belangrijk voor Nederland, maar moet schoner en duurzamer, stelt het kabinet. En daaraan moet Tata Steel fors bijdragen. Tata Steel behoort met Shell Pernis (bij Rotterdam) en Shell Moerdijk (Noord-Brabant) tot de grootste CO2-uitstoters van Nederland. Met het ‘onderhandelingsmandaat’ onder de arm kunnen minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat de gesprekken met Tata Steel starten.

Versnelling van groot belang

De plannen die het bedrijf eind 2023 op tafel legde, beschrijven de sluiting van Kooksgasfabriek 2 (uiterlijk in 2029) en het vervangen van een van de hoogovens. Daarnaast wil het bedrijf met overkappingen op schroot- en grondstofopslagen de gevolgen van het verwaaien van de grondstoffen fors inperken en geluidsoverlast beperken. Tata Steel wil, na een overgangsfase op aardgas, uiteindelijk (groene) waterstof gaan gebruiken.

Om eerder voor minder overlast voor de leefomgeving te zorgen, moeten van het kabinet sommige maatregelen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Het gaat dan onder andere over het eerder sluiten van de Kooksgasfabriek 2 en het eerder realiseren van overkappingen. Deze optie biedt volgens het kabinet de meeste voordelen voor snelle verbetering van de leefomgeving van de omwonenden en vermindering van CO2-uitstoot terwijl de werkgelegenheid en economische en strategische waarde van de staalproductie behouden blijft. Het kabinet vindt deze versnelling belangrijk en wil dit daarom zo snel mogelijk realiseren.

Maatwerkaanpak

Met de maatwerkaanpak worden de grootste industriële uitstoters in Nederland uitgedaagd plannen te maken om sneller fors minder CO2 uit te stoten bovenop het Klimaatakkoord en daarnaast bij te dragen aan een gezonde en veilige leefomgeving. Met maatwerk wil het kabinet de onzekerheden, obstakels en vertragende factoren rond verduurzaming zoveel mogelijk wegnemen en er zo voor zorgen dat bedrijven in Nederland kunnen verduurzamen. De plannen worden door middel van een stapsgewijze aanpak concreet en gedetailleerd uitgewerkt in een juridisch bindende maatwerkafspraak.

Zeven miljoen ton staal

Het IndiaseTata Steel behoort toteen van de grootste staalproducenten van de wereld metactiviteiten in 26 landen, commerciële kantoren in meer dan 35 landen en verkoop in meer dan vijftig landen. Wereldwijd heeft het bedrijf een productiecapaciteit van ongeveer 28,5 miljoen ton staal en 65.000 werknemers in dienst. Tata Steel Nederland heeft een capaciteit van iets meer dan zeven miljoen ton staal op jaarbasis. Er werken bijna 12.000 mensen in Velsen, Beverwijk en Heemskerk op een bedrijfsterrein van 750 hectare groot.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten