Doorbraak in de bouwsector: Wetenschappers ontwikkelen klimaatvriendelijke beton

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een revolutionaire methode ontwikkeld om beton met zeer lage emissies op grote schaal te produceren. Deze innovatie maakt gebruik van elektrisch aangedreven boogovens, normaal ingezet voor staalrecycling, om cement te recyclen – het meest CO2-intensieve bestanddeel van beton. Door gebruikt cement als vervanger voor kalkflux in staalrecycling te gebruiken, ontstaat gerecycled cement dat opnieuw kan worden ingezet voor de productie van nieuw beton. Deze methode vermindert de emissies aanzienlijk zonder extra kosten toe te voegen aan de productieprocessen van beton en staal.

Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld en verantwoordelijk voor ongeveer 7,5% van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Het vinden van een schaalbare en kosteneffectieve manier om deze uitstoot te verminderen is cruciaal. Tijdens tests door het Materials Processing Institute bleek dat gerecycled cement op grote schaal kan worden geproduceerd in een elektrische boogoven (EBO), wat voor het eerst is gerealiseerd. Uiteindelijk zou deze methode nul-emissiecement kunnen produceren als de EBO wordt aangedreven door hernieuwbare energie.

Professor Julian Allwood, die het onderzoek leidde, benadrukt dat, hoewel nul-emissiecement een doorbraak is, de bouwsector ook de hoeveelheid gebruikt beton moet verminderen. Beton is goedkoop, sterk en overal te produceren, maar het wordt vaak te veel gebruikt. Vermindering van betonverbruik zonder in te leveren op veiligheid vereist politieke wil. De onderzoekers hopen dat deze innovatie de overheid zal inspireren om verder te kijken dan de energiesector voor kansen op emissiereductie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten