“Hemelpost”: elk leven verdient oneindig aandacht
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan2dommelmeander.nl; foto DELA

DELA (‘Draagt Elkanders Lasten’) is de grootste uitvaartverzekeraar in Nederland en België. Het is een coöperatie, opgericht in 1937, van ruim drie miljoen leden zonder winstoogmerk. Op verschillende begraafplaatsen van DELA bestaat de mogelijkheid ‘hemelpost’ te sturen naar de overleden dierbaren.  Linda van Hoof, locatiemanager bij de uitvaartverzorger in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek: “Bij DELA geloven wij dat elk leven oneindig aandacht verdient.”

Na het overlijden van je dierbare kun je geen herinneringen meer delen, niet meer zeggen hoe bijzonder iemand voor je was, geen discussies meer voeren en je krijgt geen antwoord meer op de simpele vraag: ‘hoe was jouw dag?’ Je dierbare is er niet meer en dan merk je pas dat je hem of haar nog zoveel te vertellen hebt. Hoe fijn is het dan dat je toch nog een brief kunt sturen naar ‘de hemel’?

José Heiligers uit Tilburg verloor in mei 2023 plotseling haar lieve man Theo met wie ze meer dan 30 jaar getrouwd was. Dit verlies kan ze na een jaar nog steeds niet bevatten. “We hadden het zo ontzettend fijn, wij konden de hele wereld aan en plotseling was hij er niet meer. Ik blijf met vragen zitten waar ik nooit een antwoord op zal krijgen. Om dat enigszins een plek te geven, schrijf ik al mijn gedachten op papier. Dat helpt mij een beetje”, vertelt ze op de DELA-website. Ze schrijft niet alleen over haar verdriet, maar ook over nieuwe ervaringen, gebeurtenissen en momenten die zij graag met haar man had gedeeld.
Onverwacht stuitte José op een artikel in de krant, dat ging over ‘Hemelpost’, een echte brievenbus voor post aan overledenen. Ze was direct geboeid. Ze vond het een mooi idee dat ze haar gedachten daadwerkelijk aan haar man zou kunnen posten. Enthousiast benaderde ze Linda van Hoof, locatiemanager bij crematorium, uitvaartcentrum en begraafplaats Hilverdael DELA in Hilvarenbeek.

“Extra troost bieden aan het rouwproces.”

Linda: ‘Ik kreeg van José een mooie e-mail met haar verhaal en de suggestie voor een Hemelpost-brievenbus. Ik was direct geraakt door haar woorden. Een brievenbus is zoiets simpels, maar het kan zoveel voor nabestaanden betekenen. Het idee dat je een brief, een kaart of een tekening van een kind aan een overleden dierbare kunt sturen, is net dat stapje extra dat kan helpen bij het verwerken van een verlies. Rouwen doet iedereen op zijn of haar eigen manier, maar ik voelde dat we met zo’n speciale brievenbus op een laagdrempelige manier extra troost kunnen bieden aan het rouwproces van velen.”
Inmiddels is het idee van José met de enthousiaste medewerking van Linda gerealiseerd. Ze postte de eerste brief aan haar Theo en sprak er warme woorden bij. En locatiemanager Linda volgde haar voorbeeld. “Ik heb zelf ook twee brieven gepost. Eén voor mijn moeder en één voor mijn schoonouders. Dat voelde ontzettend fijn.”

“Via vuur, rook en warmte naar de hemel.”

José had ook een mooi idee over wat te doen met de hemelpost in de brievenbus. “Ook dat idee gaan we in praktijk brengen. We openen de brievenbus één keer per jaar. Op lichtjesavond. Dan maken we er een mooi ritueel van om de ongeopende post in het bijzijn van alle aanwezigen te verbranden. Op die manier gaat de post, via vuur, rook en warmte naar de hemel en is het dus echt hemelpost.” José: “Die symboliek maakt de cirkel mooi rond. Dat lijkt mij een supermooi moment.’

De brievenbus is er voor iedereen

Linda: “Ook al heb je bij onze locatie geen afscheid gehad, iedereen is welkom een brief te posten voor zijn of haar dierbare in de hemel. Dat geldt ook voor onze lichtjesavonden waarbij het vooral gaat om het samenzijn, elkaar vinden en troost bieden. De brievenbus staat daarom op een mooie plek tussen de begraafplaats en het strooiveld in. Daar kan iedereen in alle rust zijn of haar brief op de post doen.”

“Er staat geen tijd voor rouwen.”

Linda: “Bij DELA geloven wij dat elk leven oneindig aandacht verdient. Dat is bij rouwen niet anders, dat is net zo oneindig. In het begin is er veel verdriet, maar ook jaren later kun je nog onverwachts overvallen worden door verdriet of het gemis van je dierbare. Er staat geen tijd voor rouwen.”
José: “Verdriet is universeel. Dat heb je in meer of mindere mate. Het gemis blijft groot, maar dat ik nu mijn brieven op de post kan doen geeft mij enorm veel steun.”

Linda: “Dit menselijk aspect maakt mijn werk nog mooier. Hiervoor doe je graag dat extra stapje, omdat je ziet dat het helpt. José en ik hopen natuurlijk dat het nog meer mensen uit de omgeving zal helpen. Het schrijven van een brief is al onderdeel van het verwerken van verdriet en als je dan ook nog de fiets uit de schuur pakt en straks met het mooie weer een uitstapje maakt naar onze Hemelpost-brievenbus, ben ik ervan overtuigd dat dit niet de laatste brief zal zijn.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten