Het grootste Nederlandse afvalbedrijf Renewi heeft in Eindhoven een nieuwe hypermoderne sorteerinstallatie voor harde kunststoffen in gebruik genomen. Hierop worden naar verwachting jaarlijks 24.000 ton harde kunststoffen gesorteerd, vermalen en gewassen. Dankzij de geavanceerde technologieën die zijn toegepast, kan het bedrijf nog meer harde plastics verwerken tot nieuwe grondstoffen én met een meer hoogwaardige kwaliteit. Er wordt nu een zuiverheid van minimaal 95% voor PP (polypropyleen) en PE (polyetheen) bereikt. Bovendien heeft het circulaire materiaal dat uit de sorteerinstallatie komt een lagere CO2-uitstoot. Met meer dan 200 vestigingen, 2.500 voertuigen, 8.000 werknemers en 300.000 rolcontainers is Renewi een van de grootste spelers in de Nederlandse en Belgische afvalverwerking.
Harde kunststoffen zitten in allerlei producten zoals kinderspeelgoed, tuinmeubelen, elektronica, auto’s, emmers, kratten en containers. Van alle ingezamelde kunststoffen wordt in Europa momenteel nog maar een derde gerecycled. De nieuwe installatie stelt de recycler in staat om niet alleen apart ingezamelde kunststoffen, zoals een harde kunststoffenmix vanuit onder meer milieustraten, te recyclen, maar ook meer vervuilde harde kunststoffen afkomstig uit bouw- en sloopafval.
De nieuwe sorteerinstallatie, die werkt op 100% duurzame elektriciteit, vervangt de oude. Waar voorheen 12.000 ton harde kunststoffen op de locatie in Eindhoven werden verwerkt, wordt nu naar verwachting een verdubbeling van de harde kunststoffen gesorteerd, vermalen en gewassen. Een ander bijkomend voordeel is dat het circulaire materiaal dat van deze lijn komt een lagere CO2-uitstoot heeft dan ‘virgin’ materiaal (materiaal dat nooit eerder gebruikt of verwerkt werd).
Een afgedankte krat wordt weer een nieuwe krat
Op de nieuwe sorteerinstallatie verwerkt Renewi verschillende soorten harde plastics in maar liefst 18 aparte stromen. De installatie onderscheidt zich door slim gebruik van verschillende technieken, zoals materiaalherkenning met infrarood licht. Alle soorten kunststoffen worden in één proces tegelijkertijd van elkaar gescheiden in recyclebare monostromen. Deze combinatie zorgt voor een maximale scheiding en minimale vervuiling van het maalgoed. Hiermee zet het bedrijf een nieuwe, betere standaard voor afnemers van harde kunststoffen. Afnemers kunnen het gerecyclede materiaal gebruiken voor de productie van nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten. Zo wordt bijvoorbeeld een afgedankte krat weer een nieuwe krat.
Een stap dichter bij de circulaire economie
Met de opening van deze installatie kan Renewi nog meer afgedankte kunststoffen recyclen en geschikt maken voor hergebruik. Het afval- en recyclingbedrijf draagt hiermee bij aan het sluiten van de keten én verlaagt het volume dat gestort of verbrand wordt: dus weer een stap op weg naar het realiseren van de circulaire economie en het behalen van klimaatdoelstellingen.
Renewi heeft een jaaromzet van omstreeks €1 miljard, is beursgenoteerd aan de London Stock Exchange en de Euronext in Amsterdam en kwam tot stand na een lange reeks van overnames en fusies. Renewi ontstond begin 2017 door het samengaan van de Noord-Brabantse afvalverwerker Van Gansewinkel en het Britse Shanks. Sindsdien gaan ze samen verder onder de naam Renewi (spreek uit: rie-njoe-wie). Het betekent ‘hergebruik’. Het hoofdkantoor staat in het verenigd Koninkrijk.