Een digitale kopie van iemands hart voorspelt of pacemakerbehandeling werkt of niet
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Hartstichting

Een digitale kopie van iemands hart kan voorspellen of een pacemakerbehandeling werkt of niet. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en het UMC Utrecht hebben dat aangetoond in een onderzoek bij 45 hartfalenpatiënten. Ze gebruikten een computermodel met medische gegevens uit de kliniek, dat een exacte kopie van het hart- en vaatstelsel van de patiënt opleverde. Volgens de onderzoekers maakt deze methode het mogelijk om medische behandelingen precies af te stemmen op de patiënt. De studieresultaten zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Europace. Voordat cardiologen deze techniek kunnen gaan gebruiken is er eerst nog wel vervolgonderzoek nodig.

Het computermodel voorspelde het effect van de pacemakerbehandeling bij de 45 patiënten met hartfalen met succes. Deze patiënten hadden in het UMC van Utrecht al zo’n behandeling ondergaan. Zo konden de onderzoekers controleren of het digitale model juist voorspelde of de pacemakerbehandeling zou werken of niet. Dit bleek het geval te zijn.
De Utrechtse cardiologen zijn heel tevreden over de resultaten. “Het is een soort digitale tweeling waarmee wij kunnen voorspellen of een patiënt baat heeft bij een pacemakerbehandeling of niet. Zo kunnen we patiënten nauwkeuriger selecteren voor deze operatie”, aldus Mathias Meine, hoogleraar Device Therapie bij Hartfalen in Utrecht. Met het computermodel kunnen onderzoekers ook gemakkelijk nieuwe technieken testen om mensen te behandelen. Op die manier zijn nieuwe behandelingen voor hartziekten sneller toe te passen bij de patiënt.

Betere diagnoses en behandeling op maat


De wetenschappers gebruikten het in Maastricht ontwikkelde computermodel CircAdapt om het hart van elke patiënt in de studie na te bootsen. Maastrichtse onderzoekers hebben jarenlang aan dit digitale model van het menselijk hart- en vaatstelsel gewerkt. CircAdapt voorspelt heel precies wat de gevolgen zijn van kleine veranderingen in bijvoorbeeld de pompkracht van het hart of de elektrische signalen die door het hart lopen. Ook kan het computermodel cardiologen helpen om betere diagnoses te stellen. Er zijn namelijk veel verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat iemand hartfalen krijgt. “Deze technologie opent niet alleen de deur voor op maat gemaakte behandelingen bij hartfalen, maar biedt ook een uniek platform voor proefdiervrij onderzoek naar hart- en vaatziekten en innovatief onderwijs met virtuele patiënten,” zegt Joost Lumens, onderzoeksleider en hoogleraar Biomedische Technologie aan de Universiteit Maastricht.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten