Europese badplaatsen halen toprapport voor waterkwaliteit
Bron: IPS - foto: cco

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

Uit de Europese zwembarometer blijkt dat 85 procent van de populaire zwemlocaties in Europa de kwalificatie ‘uitstekend’ krijgt. Maar liefst 96 procent van alle meren en rivieren waar zwemmen is toegestaan voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen – slechts 1,5 procent wordt als ‘slecht’ beoordeeld.

De beoordeling is het werk van het Europees Milieuagentschap (EEA) en de Europese Commissie. Op 22.081 locaties waar mag worden gezwommen in Europa werden metingen gedaan en controles uitgevoerd op bacteriën die ziekten bij mensen kunnen veroorzaken.

Het hoogste percentage uitstekend zwemwater is te vinden in Griekenland, Kroatië, Cyprus en Oostenrijk. In België, Bulgarije, Luxemburg, Malta en Roemenië voldeden alle officieel aangewezen zwemwateren aan de minimale kwaliteitsnorm. Ook hier kan je volgens de barometer dus veilig zwemmen.

Kust scoort het best

De waterkwaliteit aan de kust is over het algemeen beter dan die van binnenwateren. Uit de metingen blijkt dat 89 procent van de zwemlocaties aan de kust water van uitstekende kwaliteit heeft, vergeleken met iets minder dan 79 procent van de meren en rivieren waar mag worden gezwommen in het binnenland.

Sinds 2006 heeft Europa een zwemwaterrichtlijn vastgelegd en is het aandeel ‘uitstekende’ locaties sterk gegroeid. De laatste jaren is er wel een stabilisering op zo’n 85 procent. Het aandeel zwemwateren met een slechte waterkwaliteit is na 2010 gedaald en sinds 2015 stabiel.

“Het is hoopgevend dat de Europese burger opnieuw de vruchten plukt van meer dan veertig jaar aan investeringen in de verbetering van de kwaliteit van ons zwemwater”, zegt EEA-directeur Leena Ylä-Mononen. Ze geeft nog mee dat regelmatige controle van kustwater, rivieren, meren en ander zoet water belangrijk is voor onze gezondheid en ons welzijn, zeker ook in tijden van klimaatverandering. Extremer weer zoals zware regenval kan de waterkwaliteit immers negatief beïnvloeden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten