‘Gezonde Basisscholen van de Toekomst: “Goed leren rekenen en lezen gaat beter als je in een gezond lijf zit.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gezondeschool.nl

Sinds kort telt de provincie Limburg 30 ‘Gezonde Basisscholen van de Toekomst’(GBT). Deze scholen richten zich op het integreren van gezond gedrag en gezondheidsbevordering binnen het basisonderwijs. De aanleiding van de oprichting was de noodzaak om gelijke gezondheidskansen voor alle kinderen te creëren en het doorbreken van het patroon van ongezond gedrag dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Basisschool De Letterdoes in Maastricht was officieel de 30ste Gezonde Basisschool. En dat was een viering waard: een gezamenlijke gezonde lunch, waarbij leerlingen, leerkrachten, ouders en betrokken partners van het concept Gezonde Basisschool van de Toekomst aanwezig waren. Ben Dackers, directeur van De Letterdoes: “Goed leren rekenen en lezen gaat echt beter als je in een gezond lijf zit.”

Het project Gezonde Basisscholen van de Toekomst werd eerder al nauwgezet gevolgd door de Universiteit Maastricht. Hun onderzoek toonde destijds aan dat de combinatie van gezonde voeding en (meer) bewegen echt het verschil maakt voor kinderen. Kinderen die dagelijks gezonde maaltijden eten en actief bezig zijn, vertonen duidelijke verbeteringen in hun fysieke gezondheid en algemeen welbevinden. Ze hebben een gezondere BMI, een kleinere buikomvang, betere voedingspatronen en voelen zich mentaal en emotioneel beter. Deze resultaten bevestigen het belang van een geïntegreerde aanpak van voeding en beweging in het basisonderwijs.
Het concept van de ‘Gezonde Basisscholen van de Toekomst’ komt voort uit de Sociale Agenda van de Provincie Limburg. Deze zet in op het versterken van de zelfredzaamheid én samenredzaamheid van de inwoners van Limburg. De GBT’s zijn onderdeel van deze Sociale Agenda en zijn begonnen in 2015.

Hulp van het Rijk nodig

Met behulp van de provinciale subsidie en de inzet van partners in het veld zijn er nu 30 GBT-scholen in Limburg. Maar, stelt het provinciebestuur vast, om de aanpak ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’ op de lange termijn te kunnen voortzetten en daarmee patronen blijven te kunnen doorbreken is het cruciaal dat er een structurele bijdrage komt vanuit het Rijk. Gedeputeerde Marc van Caldenberg: “Er gaan in Limburg helaas nog te veel kinderen met honger of ongezond eten naar school. Daarom is het van essentieel belang dat we blijvende steun ontvangen van het Rijk om het aantal ‘Gezonde Basisscholen van de Toekomst’ verder uit te breiden. Alleen op die manier kunnen nog meer kinderen in Limburg de kans krijgen om gezonder op te groeien. Als provinciebestuur blijven we ons hier actief voor inzetten.”

Appelboom: symbool voor vertrouwen en dankbaarheid

De provincie Limburg heeft het bereiken van de mijlpaal van de 30ste ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’ niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Alle aangesloten basisscholen ontvangen binnenkort een appelboompje. Gedeputeerde Marc van Caldenberg: ‘’Een appelboom staat symbool voor vertrouwen en dankbaarheid.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten