AI vindt tientallen nieuwe antibiotica in wereldwijd microbioom
Bron: IPS

Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Maar artificiële intelligentie blijkt een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.

Antibioticaresistentie is een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid en eist jaarlijks al naar schatting 1,3 miljoen mensenlevens. Volgens onderzoeker Luis Coelho van de Technologische Universiteit van Queensland wordt verwacht dat antibioticaresistentie tegen 2050 tot tien miljoen sterfgevallen per jaar zou kunnen leiden.

Daar heeft onderzoek waaraan hij heeft meegewerkt nu misschien iets tegen gevonden. Ze kregen daarbij de hulp van artificiële intelligentie (AI) die werd losgelaten op het ‘wereldwijde microbioom’.

Microbioom

Het microbioom zijn alle bacteriën, schimmels en andere micromechanismen in onze darmen, maar ook in planten, koralen, de bodem en dieren.

De onderzoekers leggen uit dat de natuur altijd een goede plek is geweest om te zoeken naar nieuwe medicijnen, waaronder antibiotica. Bacteriën zijn alomtegenwoordig op onze planeet en hebben zelf ook antibacteriële verdedigingsmechanismen ontwikkeld, vaak in de vorm van korte eiwitten (peptiden).

De ontdekking van penicilline en andere van natuurlijke producten afgeleide antibiotica hebben een revolutie in de geneeskunde teweeggebracht, zegt medeauteur César de la Fuente. Maar de toenemende dreiging van antibioticaresistentie maakt de behoefte aan nieuwe antimicrobiële verbindingen dringend. Dergelijke verbindingen kunnen snel en efficiënt worden opgespoord door het gebruik van AI.

Antibiotische verbindingen

Voor de studie in Cell hebben de onderzoekers AI ingezet op het wereldwijde microbioom. Ze gebruikten daartoe ‘machine learning’ om antibiotica te zoeken in een dataset van tienduizenden bacteriën en andere primitieve organismen.

Dit leverde bijna een miljoen potentiële ‘antibiotische verbindingen’ op, waarvan er tientallen veelbelovende activiteit vertoonden in de eerste tests tegen bacteriën. “Bij de eerste test doodden 63 van de 100 kandidaten minstens één van de geteste bacteriën en soms zelfs meerdere,” zegt de la Fuente. “In sommige gevallen waren deze moleculen zelfs bij een zeer lage dosis effectief tegen bacteriën.”

“Onderzoek dat ooit jaren duurde, kan nu met behulp van computers in enkele uren worden bereikt”, zegt de la Fuente. “Het heeft onze capaciteit om nieuwe potentiële geneesmiddelen te vinden enorm versneld.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten