Meer dan veertig bedrijven, onderzoeksinstellingen en organisaties hebben hun handtekening gezet onder het nieuwe “Zero Debris Charter” van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ze beloven de ruimtevaart duurzamer te maken en geen ‘space junk’ meer achter te laten.
In de afgelopen twee jaar zijn meer satellieten gelanceerd dan in de voorgaande zes decennia van ruimteverkenning ervoor. Bij heel wat lanceringen en missies worden er brokstukken – zogenaamde space junk – achtergelaten in de ruimte. Daar vormt het een steeds groter gevaar voor satellieten en nieuwe ruimtemissies. Sommige banen rond de aarde worden volledig ontoegankelijk.
Goede voorbeeld
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA stelde daarom vorig jaar het Zero Debris Charter voor. Bedrijven en instellingen die ondertekenen, beloven tegen 2030 komaf te maken met ruimteafval. Twaalf Europese landen hebben zich al achter het principes geschaard, en donderdag tekenden meer dan veertig bedrijven, onderzoekscentra en internationale organisaties het tijdens de Berlin International Airshow (ILA). Nog eens ruim honderd organisaties hebben al aangegeven dat ze het charter zullen ondertekenen.
“Het is van essentieel belang om de toekomst van onze meest waardevolle en cruciale ruimte te beschermen door de banen rond de aarde vrij te houden van ruimteafval”, zegt ESA-directeur Josef Aschbacher. “De Europese ruimtesector geeft het goede voorbeeld en door deze stap gezamenlijk te zetten, krijgen we een cruciale impuls richting de doelstelling van ‘zero debris’ in 2030.”