“Wij streven naar een Nederland waarin niemand eenzaam is.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting RestovanHarte

Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bijna 1 op de 7 mensen voelt zich zelfs sterk eenzaam. Eenzaamheid komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar bij sterke eenzaamheid zijn er nauwelijks verschillen. Door tal van oorzaken missen zij aansluiting met de samenleving.
“Wij geloven dat iedereen erbij hoort in de samenleving en dat sociaal isolement en eenzaamheid door het verliezen van aansluiting voorkomen èn bestreden moet worden. Wij streven naar een Nederland waarin niemand eenzaam is.”


Zo luidt de visie van de Nederlandse Stichting RestovanHarte, oprichter van restaurants met een lokale sociale functie. Daarin biedt zij gezamenlijke driegangenmaaltijden tegen een lage prijs aan buurtbewoners met als doel bevorderen van het onderling contact. “Betekenisvolle ontmoetingen tussen buurtbewoners om zo de zelfredzaamheid van individuen en de samenredzaamheid van lokale gemeenschappen te vergroten”, zo omschrijft de Stichting het zelf op haar website https://www.restovanharte.nl/. Met laagdrempelige eettafels stimuleert en vergemakkelijkt Resto VanHarte mensen tot het aangaan van verbindende betekenisvolle ontmoetingen en het actief meedoen als vrijwilliger in de buurt.

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom in de 50 Resto’s van de Stichting in 20 verschillende plaatsen.  Daar is extra aandacht voor iedereen die een grotere kans heeft om in een sociaal isolement te geraken of daar al in zit. “Want”, zo stelt de Stichting, ”wat is er mooier dan andere mensen te ontmoeten aan de eettafel in plaats van altijd alleen te eten? Of samen te koken en te eten.”
Dat is wat Resto VanHarte doet: mensen met elkaar in gesprek brengen, met elkaar verbinden onder het genot van een driegangendiner. Iedere week koken vrijwilligers op locaties door heel Nederland een betaalbaar diner (8 euro; kinderen de helft).

Wat is een Resto?

Een Resto is een pop-up restaurant waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten aan de eettafel, zodat je niet altijd alleen hoeft te eten. De Resto is meestal een keer in de week (soms vaker, soms minder vaak) open in buurthuizen, scholen of andere gelegenheden. Iedereen is welkom, ongeacht culturele afkomst, religie of leeftijd. Ook (alleenstaande) ouders en kinderen zijn van harte welkom.
Er is geen menu om uit te kiezen, je krijgt er een driegangendiner (of lunch) gemaakt door vrijwilligers, meestal onder begeleiding van een horecamanager. Vrijwilligers richten ook de ruimte in, serveren het eten en helpen er samen met de horecamanager aan mee dat het gezellig is. Men kan bij de reservering dieetwensen en allergieën aangeven. Vegetarisch eten is mogelijk, zo ook halal.

Erkend goed doel

De eigen bijdrage van 8 euro is niet voldoende om de kosten te dekken. Daarom krijgt de Stichting subsidie van gemeente, het rijk en fondsen. Ook wordt ze gesponsord door bedrijven en particulieren en krijgt ze geld van de Postcode Loterij. Het verkrijgen van voldoende geld om de Resto’s mogelijk te blijven maken en nieuwe te kunnen openen, vergt een grote inspanning, stelt de Stichting. Zonder alle hulp redden ze het niet.
Resto VanHarte is een Erkend Goed Doel, een kwaliteitsstempel van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Resto VanHarte is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Hierdoor is een gift aan Resto VanHarte onder voorwaarden aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Resto VanHarte werkt landelijk samen met onder meer het ministerie van VWS in de coalitie ‘Een tegen Eenzaamheid’ en lokaal met tal van sociaal-maatschappelijke organisaties. Ook zijn we actief lid van de NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten