Onderdelen van Vlaamse busproducent Van Hool overgenomen door VDL Groep
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto VDL Groep

Onderdelen van de failliete Vlaamse busproducent Van Hool worden overgenomen door het Eindhovense industriële familiebedrijf VDL Groep. Voor de vestiging van Van Hool in Koningshooikt (België) worden ongeveer 250 medewerkers van Van Hool aangenomen. Zij gaan aan de slag gaan met onder meer onderdelenproductie, aftersales, inkoop, ontwikkeling en financiën. Verder neemt VDL de productiefaciliteit van Van Hool in Noord-Macedonië over. Daar werken ongeveer 1350 mensen. Met de overname worden per direct ongeveer 1.600 banen in de hoogwaardige Europese bussenindustrie gered. Met de vakbonden is overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden.

VDL neemt ook alle intellectuele eigendommen, ontwerprechten, software, productnamen, gereedschappen en machines over van Van Hool. Met distributeur ABC Companies heeft VDL afspraken gemaakt voor de levering van Van Hool-bussen in de Verenigde Staten en Canada. De samenwerking met ABC leidt tot versterking, over en weer, op het gebied van markten en productportfolio, aldus VDL.
Het Eindhovense concern zal de overgenomen activiteiten van Van Hool vooralsnog niet integreren in de eigen bus- en coach-activiteiten. Bedragen die met de overname zijn gemoeid, worden niet bekendgemaakt.

Gloednieuwe productiefaciliteit in Roeselare

VDL heeft busfabrieken in Valkenswaard (Nederland) en in het Vlaamse Roeselare, waar pas enkele maanden geleden jaar een gloednieuwe productiefaciliteit van 27.000m2 is geopend. Bij VDL Bus Roeselare wordt op seriematige wijze de nieuwe generatie Citea geproduceerd, de 100% elektrische bus voor openbaar vervoer. Bij de opening waren naast klanten, leveranciers en media ook de Vlaamse minister-president Jan Jambon en de Vlaamse minister Lydia Peeters (Mobiliteit) aanwezig.

VDL Groep: 16.000 medewerkers in 19 landen

VDL Groep is met ruim 16.000 medewerkers in 19 landen actief. De groep omvat meer dan 100 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. In 2022 realiseerde VDL Groep een gecombineerde jaaromzet van 5,752 miljard euro.
De activiteiten van VDL Groep zijn samen te vatten in vijf clusters: Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech. VDL noemt zich ‘een prominente speler in het veranderende landschap van duurzame transportmogelijkheden.’ Waar het bedrijf oorspronkelijk begon als onderdelenleverancier, heeft het zijn activiteiten uitgebreid met voertuigassemblage. De ‘kernfocus’ ligt op de ontwikkeling en productie van (elektrische) bussen, touringcars en vrachtwagens, maar ook elektrische zware voertuigen in Europa. Daarnaast richt VDL zich op het aanpakken van slimme mobiliteitsvraagstukken, zoals ontwerp, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en mobiliteit als een service.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten