Samenwerken voor een zoektocht naar nieuwe technologie en talent voor chipindustrie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU/e Bart van Overbeeke

Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een overeenkomst gesloten voor een significante uitbreiding van hun samenwerking. Ze gaan nog meer gezamenlijk onderzoek doen en promovendi opleiden op gebieden zoals plasmafysica, mechatronica, optica en Artificial Intelligence (AI) ofwel  kunstmatige intelligentie op basis van gemeenschappelijke roadmaps (strategieroutekaart).  De uitbreiding is een investering in de unieke positie van de Brainportregio op gebied van halfgeleiders en een stevige impuls voor het Future Chips flagship van de TU/e (*).
 
Plasmafysica is een tak van de natuurkunde), mechatronica is een technisch vakgebied waarbij werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek samenkomen; optica is het deelgebied van de natuurkunde dat zich bezighoudt met de beschrijving en verklaring van het gedrag van licht.

In nauwe samenwerking tussen de twee partijen gaan de komende tien jaar een kleine honderd promovendi onderzoek doen op gebieden die relevant zijn voor de chipsector. Dit wordt door beide partijen gezien als een win-winsituatie: enerzijds zorgt het voor grensverleggende nieuwe kennis en technologie die bijdraagt aan oplossingen voor de samenleving en aan het Nederlands verdienvermogen, anderzijds worden zo promovendi opgeleid tot de topspecialisten die de halfgeleiderindustrie hard nodig heeft.

Investering van 180 miljoen euro

ASML investeert in totaal 80 miljoen euro in de samenwerking over de komende tien jaar. Ook de TU/e investeert flink in semicon (halfgeleiders); naar verwachting in totaal meer dan 100 miljoen voor het cleanroomgebouw en de vele promovendi die zullen worden aangesteld. De partijen gaan ook andere bedrijven en instellingen in de regio en daarbuiten betrekken bij de samenwerking om zo de impact te vergroten. 
Daarnaast gaat ASML financieel bijdragen aan het nieuwe cleanroomgebouw dat de TU/e gaat bouwen. Dit specialistische gebouw wordt een topfaciliteit gericht op onderzoek, onderwijs en startups op gebied van halfgeleiders, en wordt groter en moderner dan de bestaande TU/e-cleanroom, die het vervangt. Een cleanroomgebouw is (een ruimte waarbinnen de concentratie van in de lucht zwevende verontreinigingen wordt beperkt tot gespecificeerde grenzen). Een zeer zuivere werkomgeving dus.

“Hofleverancier van talent”

Roger Dassen, Chief Financial Officer van ASML: “Met deze overeenkomst gaan wij onze langdurige samenwerking met de TU/e uitbreiden. De TU/e is hofleverancier van talent in de regio en een belangrijke academische partner. De samenwerking gaat de beschikbaarheid van gepromoveerde wetenschappers, waar onze industrie grote behoefte aan heeft, vergroten, en gaat wetenschappelijke inzichten opleveren die relevant zijn voor de chipindustrie en voor de samenleving. Hiermee investeren we in de wetenschap in Nederland en in het opleiden van experts.”

Grootste overeenkomst ooit

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e: “We zijn trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben. We gaan samen investeren, waarmee we de positie van Brainport als Nederlands belangrijkste semicon-hotspot uitbouwen. Deze ontwikkeling laat weer eens zien wat de uitzonderlijke sterkte is van de TU/e qua samenwerking met het bedrijfsleven en onze centrale positie in Brainport. Voor ons is de overeenkomst extra bijzonder omdat het onze grootste overeenkomst is ooit met een industriële partner. En het is een belangrijke erkenning van de kwaliteit van onze universiteit.”

(*)
Future Chips
Het flagship Future Chips is een strategische samenwerking tussen alle betrokken groepen, centra, instituten en faculteiten van de TU/e, om de ontwikkeling van semicon-technologie (halfgeleiders) versneld vooruit te brengen, zowel qua onderwijs, onderzoek als ondernemerschap. De TU/e zet met haar onlangs gelanceerde Future Chips flagship extra in op halfgeleiders. De universiteit doet al ruim vijftig jaar internationaal vooraanstaand onderzoek op de verschillende deelgebieden van chiptechnologie. Er werken op de TU/e momenteel meer dan zevenhonderd onderzoekers van 25 onderzoeksgroepen aan semicon en de verwachting is dat dit aantal flink zal gaan groeien.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten