NS op koers om de klimaatdoelen te halen – alle treinen rijden al sinds 2017 op windstroom
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) liggen op koers om de klimaatdoelen – zoals afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs – te halen. De doelstellingen om in 2040 geen uitstoot te veroorzaken met het energieverbruik van treinen, werkplaatsen, kantoren en op stations zijn voldoende en bovendien wetenschappelijk onderbouwd. Reizigers weten daardoor zeker dat de trein een vervoersmiddel is om klimaatverandering mee tegen te gaan. Dit blijkt uit de goedkeuring van Science Based Targets initiative (SBTi) die NS heeft ontvangen. SBTi is een samenwerking tussen het CDP, het Global Compact van de Verenigde Naties, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Sacha Göddeke-Mulder, directeur Duurzaam Ondernemen bij NS: “Hoewel de weg naar het daadwerkelijk tegengaan van klimaatverandering nog lang zal zijn, is het goed om te weten dat NS de juiste richting ingeslagen is. We waren de eerste vervoerder ter wereld die haar treinen op jaarbasis volledig op groene stroom liet rijden. Onze volgende stap is afbouwen van fossiele brandstoffen in onze werkplaatsen, kantoren en op alle stations.

Energie besparen

Los van het terugbrengen van de voorlopige (gedeeltelijke) afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, probeert NS zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Machinisten worden bijvoorbeeld getraind om energiezuinig te rijden. Daarnaast stelt NS bij de aanschaf van treinen hoge eisen aan het energieverbruik.

Een groot deel van de uitstoot van NS ontstaat bij leveranciers, bijvoorbeeld bij de productie van staal voor treinonderdelen. Ondanks dat deze uitstoot elders wordt veroorzaakt, voelt NS zich hier deels voor verantwoordelijk. Daarom probeert het bedrijf met deze leveranciers waar mogelijk het gebruik van grondstoffen te beperken, bijvoorbeeld door circulair in te kopen (treinwielen en bedrijfskleding) of treinonderdelen te herstellen in plaats van nieuw te kopen, zoals airco’s en andere elektronica.

Jaarlijkse verantwoording

Met deze goedkeuring is NS vanaf nu verplicht om bij de publicatie van de jaarcijfers de voortgang van haar ambities openbaar te maken. Bij grote veranderingen in de bedrijfsvoering moet NS haar doelen opnieuw laten berekenen.

Groene energie voor trein, bus en station

Al vanaf 2017 rijden de NS-treinen in Nederland, als eerste land ter wereld, voor 100% op windstroom. Zo is er voor reizigers de mogelijkheid om echt schoon, dus zonder CO2-uitstoot, te reizen. De elektriciteit die NS jaarlijks gebruikt is 1,2 Terawattuur. Dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.
De groene stroom die de treinen gebruiken is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik zijn genomen. De helft van deze stroom komt uit Nederland, de andere helft uit Zweden, Finland en België. Deze energie is direct herleidbaar naar deze windparken doordat NS werkt met het Europese Certificatensysteem van GVO’s. GVO staat voor ‘Garantie van Oorsprong’. Het is een digitaal certificaat waarop staat waar, wanneer en uit welke bron 1.000 kWh energie is opgewekt.

Wat doet NS nog meer?

Wanneer treinen niet kunnen rijden zet NS bussen in. Deze bussen rijden sinds 2019 op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. Deze brandstof wordt beschouwd als klimaatneutraal: zonder CO2-uitstoot. Ook legt de productie ervan geen beslag op natuurlijke bronnen of voedselproductie.
Stations worden verwarmd d.m.v. warmte koudeopslag installaties, groen gas of groene stroom. De ambitie van NS is daarnaast om meer eigen middelen (gebouwen, gronden) in te zetten voor het opwekken van duurzame energie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten