“Manuele wasmachine” naar tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden
Bron: IPS - foto: University of Bristol

Britse studenten hebben een manuele wasmachine ontworpen die binnenkort aan tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden geleverd wordt. De machine kan meisjes en vrouwen tot twintig uur werk per week uitsparen.

Wereldwijd wassen naar schatting 5 miljard mensen hun kleding nog met de hand. Dat is een bijzonder tijdrovende taak, die vaak op de schouders van meisjes en vrouwen terechtkomt.

De Britse ingenieur Navjot Sawhney werd zich bewust van het probleem toen hij in een sociale onderneming in Zuidoost-India werkte. Hij richtte de ngo The Washing Machine Project (TWMP) op om naar oplossingen te zoeken, en kreeg daarbij de hulp van ingenieursstudenten van de Universiteit van Bristol.

Het resultaat van drie jaar ontwerpen is de ‘Divya’: een IKEA-achtige bouwkit voor een wasmachine die geen elektriciteit nodig heeft en maar een kwart van de tijd vraagt in vergelijking met wassen met de hand. De machine doet het bovendien met de helft minder water.

Massaproductie

Vaak blijven dit soort ontwerpen in de fase van prototype hangen, maar van de Divya zullen tienduizend stuks gemaakt worden, die in ontwikkelingslanden verdeeld zullen worden. Dat kan dankzij een partnerschap met de Whirlpool Foundation (onderdeel van elektronicafabrikant Whirlpool). Volgens het bedrijf zullen de machines de levens van 150.000 mensen veranderen, van wie het merendeel vrouwen en meisjes.

“Deze samenwerking is een bewijs van wat er kan worden bereikt als compassie en technologie elkaar ontmoeten”, zegt Sawhney. “Samen zijn we klaar om wassen wereldwijd radicaal te veranderen en de weg vrij te maken voor een rechtvaardiger en welvarender toekomst voor honderdduizenden mensen.”

“We hebben grote bewondering voor de missie en het werk van The Washing Machine Project”, zegt Pam Klyn, vicevoorzitter Duurzaamheid bij de Whirlpool Corporation. “We zien hierin een kans om gezamenlijk meer levens te beïnvloeden dan ieder van ons afzonderlijk zou kunnen doen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten