Search
Wolkenkrabber wordt enorme batterij
Bron: IPS - foto: Pixabay

Een wolkenkrabber van een kilometer hoog die meteen ook dienst doet als enorme batterij: het lijkt sciencefiction. Maar het architectenteam achter de iconische Burj Khalifa in Dubai heeft een samenwerking afgesloten met het Zwitserse Energy Vault die dit mogelijk willen maken.

Het Amerikaanse SOM Architects is niet van de minste: het heeft onder meer de Burj Khalifa en One World Trade Center op zijn naam. Nu werkt het bedrijf aan wolkenkrabbers die ook meteen dienst doen als ‘zwaartekrachtbatterij’.

Het concept is verrassend eenvoudig – nog het beste te vergelijken met de zakkende gewichten die een klassieke wandklok in gang houden. Op momenten dat er overschot aan elektriciteit is, worden daarmee gewichten omhoog gehesen. Als er later extra stroom nodig is, laat het systeem de gewichten zakken om zo elektriciteit te produceren.

De techniek heeft als voordeel dat grote hoeveelheden stroom voor erg lange tijd kunnen worden opgeslagen, zonder verlies.

Verlaten mijnschachten

Tot nog toe werd vooral naar verlaten mijnschachten gekeken om het concept toe te passen. Maar ook wolkenkrabbers zijn veelbelovend: er is enkel een liftschacht nodig om de gewichten en kabels in onder te brengen.

SOM Architects heeft daarvoor een strategisch partnerschap afgesloten met het Zwitserse bedrijf Energy Vault, dat al systemen heeft gebouwd in Zwitserland, China, Griekenland en Egypte.

De partners denken aan gebouwen van 300 tot 1000 meter hoog. Die worden dus mogelijk hoger dan de Burj Khalifa met zijn 828 meter. Ze zouden meerdere gigawattuur aan energie kunnen opslaan, genoeg om niet alleen aan de energievraag van de wolkenkrabber zelf, maar ook van gebouwen in de buurt te voldoen.

“Dit partnerschap met Energy Vault is niet alleen een verbintenis om de transitie van de wereld weg van fossiele brandstoffen te versnellen”, zegt SOM-partner en ingenieur Adam Semel. “Maar ook om samen te bekijken hoe de architectuur van hernieuwbare energie onze natuurlijke landschappen en stedelijke omgevingen kan verbeteren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten