“De rust bevrijdt je”: Bogotá, de stad waar het elke zondag autoloze zondag is

De Colombiaanse hoofdstad Bogotá sluit elke zondag vele wegen af voor auto’s, waardoor ze vrij zijn voor fietsers, skaters en voetgangers. Deze traditie, ontstaan uit een anti-autoprotest in 1974, geeft de inwoners de kans om de straten van hun stad terug te winnen.

“Ciclovía is echt geweldig omdat er veel meer ruimte voor ons is,” zegt de zevenjarige Oliver Rojas, die verbaasd is dat dit initiatief niet in de rest van de wereld bestaat. Rojas leerde fietsen tijdens de rustige Ciclovía en is sindsdien bijna elke zondag op de weg te vinden. “Normaal is het echt vervelend vanwege alle auto’s en motoren. Maar zondagen zijn echt leuk. Ik ontdek nieuwe delen van de stad met mijn familie en ontmoet vrienden in de grote parken.”

De wekelijkse gebeurtenis, die nu 127 km aan wegen in de stad beslaat, trekt gemiddeld 1,5 miljoen Bogotanos. Het heeft zich verspreid naar andere Colombiaanse steden en is gekopieerd door burgemeesters wereldwijd, van Buenos Aires tot Bengaluru, die hopen dat het initiatief helpt bij het verbeteren van de gezondheid, het verminderen van autogebruik en het bestrijden van klimaatverandering.

“De impact van Ciclovía is echt geweldig,” zegt Gil Peñalosa, een stedenbouwkundige in Canada. “Vroeger werd Bogotá geassocieerd met koffie of drugs. Nu zeggen mensen Ciclovía. Het is een van de beste exportproducten van het land.”

Een deel van de aantrekkingskracht is de leuke en gezinsvriendelijke sfeer. Langs de fietswegen zijn er aerobicslessen, mensen die verse sappen verkopen, en het geluid van salsa. Het is een veilige plek voor jongeren om de voordelen van lichaamsbeweging te leren.

Uit enquêtes blijkt dat mensen die Ciclovía gebruiken twee keer zo vaak ook doordeweeks fietsen, en 58% van de gebruikers zegt dat het hen motiveert om vaker te fietsen. Voor vrouwen, die vaak door veiligheidsoverwegingen minder fietsen, is de impact nog groter: 29,9% van de vrouwen gebruikt de Ciclovía.

Bogotá’s fietspadennetwerk is in het afgelopen decennium uitgebreid tot ongeveer 600 km. Dit komt deels door de populariteit van Ciclovía, wat druk uitoefent op politici om fietspaden aan te leggen.

Tijdens Ciclovía daalt de luchtvervuiling drastisch. Op een gewone weekdag is het niveau van PM 2.5 deeltjes gevaarlijk hoog op 65 µg/m3. Tijdens Ciclovía valt dat aantal terug naar 5 µg/m3 – 13 keer minder en in lijn met de aanbevelingen van de WHO. Het geluidsniveau is zeven keer lager.

“Het is belangrijk om deze schadelijke stoffen te verminderen, vooral omdat mensen tijdens het sporten meer lucht in hun longen trekken,” zegt professor Olga Lucia Sarmiento. “Het draagt ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering.”

Het evenement heeft ook een positieve invloed op de geestelijke gezondheid en het gemeenschapsgevoel. “Het gaat niet alleen om het lichaam of de gezondheid,” zegt de 42-jarige Norma Conde. “Het gaat ook om de geest en de ziel. De rust bevrijdt je echt.” Zo meldt The Guardian.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten