Brug slaan tussen Afrika en Europa met nieuw onderzoeksprogramma voor urgente uitdagingen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TU Delft

Vijf Nederlandse universiteiten hebben onder leiding van de TU Delft 51 promovendi aangesteld om voor en met het Afrikaanse continent oplossingsgericht onderzoek te doen. Hun focus zal liggen op urgente uitdagingen als klimaatverandering, de energietransitie, betaalbare wereldwijde gezondheidszorg, toegang tot schoon water en duurzame stedelijke ontwikkeling. Het onderzoeksprogramma GROW (Graduate Research on Worldwide Challenges) start in de zomer van 2024 en wordt voor de helft (6,9 miljoen) gefinancierd door de Europese Unie. Doel is om jong onderzoekstalent een brug te laten slaan tussen Afrika en Nederland. De vijf betrokken universiteiten zijn Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft.

Voor het GROW-programma hebben de vijf Nederlandse universiteiten de handen ineen geslagen met 22 academische partners uit Afrika en 17 maatschappelijke partners met veel ervaring in Afrika. Gezamenlijk hebben ze gezocht naar promovendi van over de hele wereld die in Nederland wetenschappelijk uitdagend onderzoek gaan doen naar de onderliggende en samenhangende uitdagingen rondom de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ook het ontwikkelen en testen van mogelijke oplossingen hoort daarbij. De samenwerking tussen alle partners zal de link tussen Nederland en het Afrikaanse continent verder versterken.
De afkorting SDG van ‘Sustainable Development Goals’ staat voor ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ in het Nederlands. Het zijn 17 doelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn aangenomen als onderdeel van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. De SDG’s vormen een wereldwijde oproep tot actie om de planeet te beschermen, armoede te beëindigen en ervoor te zorgen dat alle mensen vrede en welvaart ervaren.

Wetenschappelijke impact voor een betere samenleving

“Het GROW-programma is een belangrijke stap voor de universiteit om een wereldwijde impact te maken met grensverleggende wetenschap,” aldus Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft. “In de afgelopen jaren hebben we gezien dat onderzoekssamenwerking met partners uit Afrika of andere lage- en middeninkomenslanden leidt tot belangrijke nieuwe inzichten en ook daadwerkelijk geïmplementeerde oplossingen die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals hier in Nederland en in de andere landen. We zijn blij dat dit nu via het GROW- programma uitgebreid gaat worden, niet alleen qua aantallen promovendi maar ook interdisciplinair met onze partners uit Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Afrika.”

Grensverleggend en grensoverstijgend onderzoek

Nick van de Giesen, trekker van het GROW-consortium en hoogleraar Waterbeheer aan de TU Delft, sluit zich hierbij aan: “We zijn zeer enthousiast om aan de slag te kunnen gaan met ruim 50 nieuwe promovendi van wie een groot deel vanuit Afrika komt. Het stelt ons in staat kennis en ervaring met het continent in te brengen in de Nederlandse wetenschap. Met meer dan 100 supervisors vanuit de Nederlandse universiteiten en de enthousiaste steun van bedrijven, overheden, NGO’s en Afrikaanse universiteiten zijn we ervan overtuigd dat we zeer interessante onderzoeksplekken kunnen bieden aan de promovendi en dat hun werk zal leiden tot innovaties en kennis die hard nodig is om de grote maatschappelijke uitdagingen van de wereld aan te pakken.”

Wederzijds belang

Inspiratie voor het GROW-programma is gebaseerd op eerdere succesvolle onderzoeken en innovaties van Afrikaanse promovendi werkend aan SDG gerelateerd onderzoek. Een voorbeeld is het werk van de uit Cameroon afkomstige Karlheinz Samenjo. Hij kwam in 2019 met een scholarship (studiebeurs) naar Delft om een masteropleiding Industrieel Ontwerpen te volgen. Na zijn afstuderen kon hij als promovendus aan de slag in het Healthcare4All programma aan dezelfde faculteit.  Vanuit een behoefte onderzoek bij lokale zorgpartners in Kenia ontdekte hij een gebrek aan verlengde injectienaalden waarmee pijnmedicatie toe te dienen is tijdens gynaecologische procedures bij vrouwen. Hij ontwikkelde een alternatief dat door de lokale maakindustrie geleverd kan worden. Karlheinz ontwerpt specifiek oplossingen van hoge kwaliteit, maar die laag in kosten en onderhoud zijn, zodat ze in ziekenhuizen met weinig middelen en langdurig kunnen worden (her)gebruikt. Inmiddels beginnen dergelijke oplossingen ook bij Nederlandse zorgpartijen interesse te wekken, vanwege kosten en circulariteitsdoelstellingen. Hij verkent nu in samenwerking met de partners in Kenia en de lokale overheid hoe dit apparaat naar de markt te brengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten