Meer duidelijkheid over Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT)
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Menno de Jong via Pixabay

Fabrikanten en supermarkten, waaronder Unilever, FrieslandCampina, Albert Heijn, De Smaakspecialist, Lidl, Jumbo, Dirk, Dekamarkt, Ebro, Velder, en Enrico Foods, gaan gezamenlijk en op grote schaal de houdbaarheidsvermelding op voedingsmiddelen verduidelijken. Door explicieter op de verpakking te vermelden hoe een consument om moet gaan met de houdbaarheidsdatum, willen ze verdere stappen zetten in het verminderen van voedselverspilling bij consumenten.

De genoemde bedrijven hebben zich aangesloten bij de Coalitie Houdbaarheid die wordt ondersteund door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het Voedingscentrum. Het initiatief daartoe is uitgegaan van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling samen met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Too Good To Go, de grootste marktplaats voor onverkochte voedingsproducten. Al deze instanties hebben hiertoe besloten op het congres ‘Towards Halving Food Waste in Europe’ in het Noord-Brabantse Veghel.

Rol houdbaarheidsverwarring

In Nederland verspillen we volgens de stichting Samen tegen Voedselverspilling ieder jaar 2 miljard kilo goed voedsel. 24-38% Daarvan wordt verspild door de consument. 10% Van die voedselverspilling bij consumenten thuis wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over de verschillende houdbaarheidsdatums. Dit staat gelijk aan ongeveer 60 miljoen kilo goed voedsel, 115 miljoen maaltijden ofwel 175 miljoen kg CO2 uitstoot per jaar. Daar valt enorme winst te behalen, stelt de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Toine Timmermans, directeur van deze stichting: “Na jaren van reductie van voedselverspilling door consumenten, lijkt deze dalende trend te stagneren. Er is meer nodig, willen we zorgen dat voedselverspilling voor 2030 halveert volgens SDG12.3” (Dit 12de Duurzame Ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties voorziet om tegen 2030 op wereldschaal het volume aan voedselafval per persoon met de helft te verminderen. JvdH). “Deze coalitie is daarbij een belangrijke en logische stap in de goede richting. We hopen dan ook dat nog meer bedrijven zich hierbij aansluiten waardoor consumenten thuis niet onnodig waardevol voedsel hoeven te verspillen.”

Verschil THT en TGT mag nog duidelijker

De leden van de Coalitie Houdbaarheid willen consumenten duidelijker informeren over het verschil tussen Ten Minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) en hoe je hiermee om moet gaan. Uit onderzoek blijkt al vele jaren dat minder dan de helft van de Nederlanders het verschil correct kan uitleggen. Dat gaan ze doen door o.m. duidelijker op de verpakking hierover communiceren, zodat de consument het product niet onnodig weggooit. Na de THT- datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Als de THT-datum verstreken is, is het product vaak nog prima eetbaar. De consument kan dit zelf bepalen door te kijken, ruiken en proeven. Dit in tegenstelling tot de TGT-datum, die datum is wél de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

Van campagne naar verpakking

In 2020 is een campagne van Samen Tegen Voedselverspilling, ontwikkeld door het Voedingscentrum, gestart om het verschil tussen de houdbaarheidsdatums te duiden en hoe hierbij te handelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer duidelijkheid op de verpakking consumenten meer vertrouwen geeft om producten ook na de datum te consumeren. Daarnaast is het belangrijk dat consumenten regelmatig herinnerd worden aan dit gewenste gedrag. Dat vergroot de kans dat ze het gaan toepassen. En die verantwoordelijkheid nemen de leden van de Coalitie Houdbaarheid nu. De coalitiepartners gaan de landelijke campagne versterken door ook via eigen media hierover te communiceren en gaan het kijk-ruik-proef icoon (op THT-producten) en handje icoon (op TGT-producten) nu invoeren op minimaal 50% van hun verpakkingen.
THT-datum niet heilig

De coalitieleden zien de THT-datum als een richtlijn. Debora van der Zee-Denekamp van Unilever: “Eten is om op te eten. Wij willen graag dat mensen van onze producten genieten en ze niet onnodig verspillen. Veel van onze producten zijn ook na de THT-datum goed. We willen consumenten duidelijk maken dat ze onze producten veilig kunnen gebruiken en na de THT-datum zelf gemakkelijk kunnen beoordelen of ze nog goed smaken, door te kijken, ruiken en proeven.”

Zelfs producten die gekoeld bewaard worden, kunnen na de datum nog prima worden geconsumeerd. Bob Mulder van FrieslandCampina: “Door de nieuwste technieken om zuivel te verpakken, zijn melk en yoghurt vaak nog langer goed dan je denkt, ook ná de THT-datum. Door te kijken, ruiken en proeven kun je als consument heel goed zelf beoordelen of het nog geschikt is voor consumptie. Dat doe ik thuis ook. Daarom staat binnen een half jaar op onze Campina het kijk-ruik-proef-logo. “

“We zijn blij met deze stap die bij zal dragen aan de doelstelling om de voedselverspilling in Nederland verder te verlagen. De verduidelijking van het verschil tussen THT en TGT is belangrijk. Supermarkten blijven zich volop inzetten om de voedselverspilling naar nul procent te krijgen. En we zijn al hard op weg!”, aldus Marc Jansen, algemeen directeur bij het CBL.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten