Windparken op zee: flinke stap in vergroting van energieonafhankelijkheid en verduurzaming
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Enrique via Pixabay

De aanleg van twee grote windparken op de Noordzee is aanbesteed. Vanaf 2029 leveren ze met 4 gigawatt ongeveer 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Voorbereidingen voor de aanbesteding nog meer windparken met een capaciteit van 21 gigawatt zijn gestart. Deze zouden in 2031 energie moeten gaan leveren. Met de bouw van deze windparken is een flinke stap gezet in het vergroten van de energieonafhankelijkheid en verduurzaming van Nederland, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In de bouwplannen is rekening gehouden met de bescherming van vogels en maatregelen die de verstoring van zeezoogdieren tijdens de bouw- en exploitatieperiode zullen verminderen.

De grootste vergunningsronde voor windparken op zee in Nederland is afgerond. Noordzeker, een consortium van ABP, APG en SSE Renewables, is de winnaar van de vergunning voor windpark IJmuiden Ver kavel Alpha. Hierbij ligt de nadruk op de versterking van de natuur van de Noordzee. Zeevonk II, een joint venture van Vattenfall en Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) is de winnaar van IJmuiden Ver kavel Bèta. Bij dit windpark ligt de nadruk op de slimme inpassing van het windpark in het energiesysteem. De twee windparken zullen hernieuwbare elektriciteit produceren en hebben elk een vermogen van ten minste 2 gigawatt (GW).

De windenergiegebieden liggen ongeveer 62 km uit de kust en worden aangesloten op het stroomnet op zee via twee platforms met een verbinding naar land. De elektriciteit van kavel Alpha landt aan in Borssele en de elektriciteit van kavel Bèta landt aan op de Maasvlakte.

Versterking van de natuur Noordzee

Het windpark in IJmuiden Ver kavel Alpha draagt bij aan het herstel en de versterking van de natuur in de Noordzee. In de plannen van Noordzeker zitten turbine- en windparkontwerpen die bijdragen aan de bescherming van vogels en maatregelen die de verstoring van zeezoogdieren tijdens de bouw- en exploitatieperiode zullen verminderen. Ook zal Noordzeker verschillende kunstmatige riffen installeren bij ruim 75% van de turbines. Daarnaast gaat Noordzeker een levend laboratorium bouwen om te laten zien hoe windparken kunnen helpen klimaatverandering tegen te gaan. Noordzeker heeft een financieel bod van ruim € 1 miljoen euro per jaar gedaan, wat Noordzeker gedurende de gehele vergunningsduur van 40 jaar jaarlijks zal betalen. Ook betaalt Noordzeker de kosten van de milieueffectrapportages en locatiestudies ter hoogte van ongeveer € 20 miljoen.

Inpassing in het energiesysteem op land

Het ontwerp van het windpark IJmuiden Ver kavel Bèta heeft als doel de opgewekte elektriciteit beter te integreren in het energiesysteem en overbelasting van het stroomnet op land te voorkomen. Zeevonk II zal een elektrolyser (waterstoffabriek) met een capaciteit van 1 GW gaan bouwen in de haven van Rotterdam. Doordat de elektriciteit van het windpark op de Maasvlakte aan land komt en de elektrolyser daar in de buurt wordt gebouwd, hoeft de elektriciteit niet eerst verder het stroomnet op. Dit ontlast de druk op het stroomnet. Zeevonk II heeft een financieel bod van € 20 miljoen euro per jaar gedaan, ook voor een periode van 40 jaar. Ook Zeevonk II betaalt de kosten van de milieueffectrapportages en locatiestudies ter hoogte van ongeveer € 20 miljoen.

Volgende tenders

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft samen met onafhankelijke expertcommissies de aanvragen beoordeeld. Ook de vergunningaanvragen voor de volgende tenders (aanbesteding) voor kavels IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I (samen 4 GW) zullen op basis van een vergelijkende toets met financieel bod worden beoordeeld. Aan het einde van het 3e kwartaal van 2025 kunnen windparkontwikkelaars een vergunningaanvraag voor deze windparken indienen. Deze windparken zijn onderdeel van de plannen voor de realisatie van 21 GW aan windenergie op zee in 2032. Voor deze 21 GW zal ongeveer 4,4 % van het Nederlandse deel van de Noordzee nodig zijn. Binnen deze windenergiegebieden zijn ook vormen van medegebruik mogelijk, waardoor de ruimte nog beter kan worden benut.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten