Een ‘belevingstuin’ om de pijn te verzachten van ernstig beperkte kindjes – puur vrijwilligerswerk
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Utrecht

In de provincie Utrecht ligt een bijzondere tuin, een belevingstuin waar kindjes die de wereld ervaren vanuit hun zintuigen hun hart kunnen ophalen. Om te ruiken, voelen, luisteren en kijken naar de natuur. Vanuit de eigen rolstoel, of lekker samen op de zit/lig schommel. De kinderen de natuur laten ervaren, iets wat voor hen niet altijd vanzelfsprekend is. Een ernstig ziek en beperkt kind krijgt in het Utrechtse Elst een unieke natuurervaring.

De belevingstuin is ingericht door ‘de kleine bron’, een stichting zonder winstoogmerk die zich richt op kinderen die een ernstige lichamelijke beperking of een ernstige ziekte hebben. Het bestuur bestaat uit vijf bevlogen mensen die ieder hun eigen talenten meebrengen en krijgt geen beloning of vergoeding; de stichting heeft geen mensen in dienst. ‘De kleine bron’ is een dagbesteding en wellness voor kinderen die door hun ziekte of beperking pijn ervaren.

De stichting wil met de belevingstuin warmte en water inzetten om de pijn te verzachten van kinderen die uitbehandeld zijn, ernstige spierspanning hebben of om andere redenen lichamelijk pijn ondervinden. Voor hen is namelijk water en warmte geen luxe, maar een levensbehoefte. Door de warmte en het gedragen worden in water ontstaat ontspanning en verlichting van pijn. ”Samen met de mensen waar je je het veiligst bij voelt even helemaal kunnen ontspannen. Als ouders/verzorgers even kunnen ademhalen omdat je weet dat je kind gelukkig is. Dat is onze missie.”

Waarom een belevingstuin?

Lonneke van Asseldonk, initiatiefnemer en voorzitter van stichting ‘de kleine bron’, vertelt: “Kinderen met een ernstige lichamelijke beperking ervaren de wereld vaak op een statische manier via hun zintuigen. Vaak kunnen ze niet eenvoudig door de natuur wandelen, omdat de paden niet geschikt zijn voor rolstoelen. Natuur beleven is dan niet altijd vanzelfsprekend. Wij wilden de natuur in de wereld van deze kinderen brengen en ze helpen die te beleven. Een omgeving waar kinderen van alles kunnen voelen, horen en ruiken is dan heel waardevol.”

In een andere wereld

“Als je de tuin binnenkomt, ben je meteen in een andere wereld”, vertelt een enthousiaste Lonneke. “In de belevingstuin is gezorgd voor tactiele elementen (elementen die je kunt aanraken) en rustgevende geluiden, zoals zachte stenen langs de schutting en een xylofoon waarmee kinderen kunnen spelen. Een fonteintje zorgt voor het rustgevende geluid van stromend water. Langs de paden kunnen kinderen de grassen voelen en wanneer ze verder de tuin verkennen, kunnen ze even rusten op een bankje of op de aangepaste schommel onder de walnootboom. Daar zie en hoor je ook het waterloopje dat het water in de vijver brengt. Overal in de tuin zijn paden die met een rolstoel goed te bereiken zijn, zodat iedereen kan genieten van de belevingstuin. En ook al is de tuin voor de bezoekers van de wellness, de belevingstuin is open voor iedereen.“
Lonneke vertelt dat de tuin rondom de wellness is aangelegd met aandacht voor het klimaat en de natuur. De aanwezigheid van bomen en inheemse planten en zelfs een groen dak zorgen niet alleen voor verkoeling in hete zomers, maar trekken ook diverse insecten en andere dieren aan. Bovendien wordt het regenwater opgevangen in de vijver en wadi. De kinderen kunnen eigenlijk het hele jaar door genieten van deze tuin.”

Hulp van verschillende subsidies

“We zijn heel blij met het resultaat, want de kinderen hebben er echt iets aan en de natuur ook. Maar zo’n tuin maken kost behoorlijk wat geld, dus is het heel fijn dat we hulp kregen van verschillende subsidies, waaronder die van de provincie Utrecht”, aldus een blije Lonneke. De bijzondere tuin is niet alleen mogelijk gemaakt door een provinciale bijdrage, maar ook door de inzet van vele vrijwilligers, ouders van de kinderen en steun van andere organisaties.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten