Groener varen op ammoniak
Foto: Port of Antwerp-Bruges

De haven van Gotenburg, North Sea Port en DFDS verwelkomen Port of Antwerp-Bruges bij de Green Shipping Corridor en versterken de groene ambities van het project. Voor 2030 zullen er naar verwachting twee roroschepen op ammoniak varen op de routes tussen Zweden en België. De havens zullen hun inspanningen op het gebied van elektrificatie en bunkeren van ammoniak opvoeren, waardoor het mogelijk de eerste groene ammoniakscheepvaartcorridor voor vrachtschepen ter wereld wordt.

2,500 kilometer. Dat is de afstand van het meest noordelijke tot het meest zuidelijke punt van de Green Shipping Corridor tussen Zweden en België die de haven van Gotenburg, North Sea Port, DFDS en Port of Antwerp-Bruges willen realiseren om transport met bijna nulemissie te bevorderen.

De corridor verbindt mogelijk 11 Europese landen via zee-, land- en spoorroutes van Noorwegen in Noord-Europa tot Spanje in Zuid-Europa. In deze corridor fungeren de havens van Gotenburg, North Sea Port en Antwerpen-Brugge als transporthubs en als belangrijke herkomst- en bestemmingszones voor industriële activiteit.

Verhoogde ambities

Het is de bedoeling dat er vanaf 2030 ten minste twee DFDS-schepen op ammoniak varen op de corridor, als onderdeel van de ambitie van DFDS om voor 2030 zes schepen met een lage of bijna-nulemissie in de vaart te hebben.

De schepen op ammoniak worden aangevuld met elektrische vrachtwagens en spoortransport over land, alsmede met voorzieningen voor walstroom voor de schepen. Daarom zullen de havens hun inspanningen intensiveren om elektrische terminalactiviteiten mogelijk te maken en om het veilig bunkeren van ammoniak mogelijk te maken.

Daarnaast zijn de partners van plan om te beginnen met het opwekken van aanzienlijke hoeveelheden duurzame energie.

De drie originele partners ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst in 2022 om samen te werken aan het koolstofarm maken van de transportcorridor tussen Zweden en België en om een schaalbare oplossing te creëren. De toevoeging van Port of Antwerp-Bruges aan deze coaltie zal deze ambitie versterken.

DFDS heeft financiering aangevraagd voor in totaal vier schepen die op ammoniak varen. Als de financiering wordt toegekend, zal het project – inclusief de elektrificatie in de havens – naar verwachting de uitstoot van 328.000 ton CO2 per jaar verminderen. Dit komt overeen met ongeveer 11% van de scope 1 broeikasgasemissies van DFDS in vergelijking met 2023.

Port of Antwerp-Bruges, Luc Arnouts, VP International networks: “Port of Antwerp Bruges onderschrijft de inspanningen van diens klanten en partners om prioriteit te geven aan het vergroenen van de activiteiten zowel op zee als aan land. DFDS, een belangrijke operator met een dagelijkse roll-on/roll-off vrachtdienst naar Gotenburg, zal bijdragen aan onze ambitie naar klimaatneutraal transport in, naar en via de haven. Als een van de grootste bunkerhubs ter wereld zet Port of Antwerp-Bruges zich in om klimaatneutrale scheepsbrandstoffen aan te bieden en omarmt de innovatieve aanpak van DFDS om roroschepen op ammoniak te gebruiken op de corridor.”

Haven van Gotenburg, Patrik Benrick, Head of Strategic Development & Innovation: “De haven van Gotenburg is al in een vroeg stadium bezig met het ontwikkelen van bedrijfsvoorschriften voor een veilige en efficiënte afhandeling van en bunkeren bij door ammoniak aangedreven schepen. We werken ook aan het opzetten van een ammoniakwaardeketen, met als doel alles te kunnen faciliteren wat nodig is voor door ammoniak aangedreven schepen die in 2030 en daarna op regelmatige basis de haven aandoen en bunkeren.”

DFDS, Jacob Andersen, Vice President, North Sea: “Dit getuigt van onze ambities en inzet om een actieve rol in de groene transitie te spelen. We verwachten dat dit ’s werelds eerste groene corridor wordt voor rorovrachtschepen die varen op ammoniakbrandstof met vrijwel nulemissie. Deze overgang was niet mogelijk geweest zonder samenwerking. We werken samen met meer dan 50 partners aan het realiseren van dit project, dat een bijdrage zal leveren aan een duurzamere toekomst voor transport in Europa en de havens zijn een belangrijk onderdeel hiervan.”

North Sea Port, Daan Schalck, CEO: “Ik ben zeer verheugd dat ons oorspronkelijke initiatief zich heeft ontwikkeld tot een breder netwerk en ik ben vastbesloten om verder te bouwen op onze samewerkingservaring. De Belgisch-Zweedse Green Corridor is een belangrijke mijlpaal richting het koolstofarm maken van de logistieke sector en het ondersteunen van de Europese veerkracht. Het gaat verder dan de typische hoogdravende taal en bevat concrete beloftes die we als haven samen met onze klanten en stakeholders willen waarmaken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten