Iberische lynx niet langer bedreigd met uitsterven

Minder dan een kwart eeuw nadat men vreesde dat de Iberische lynx op het punt van uitsterven stond, hebben de populaties van het dier zich voldoende hersteld in Spanje en Portugal om het van “bedreigd” naar “kwetsbaar” te verplaatsen op de wereldwijde rode lijst van bedreigde soorten.

De statuswijziging, aangekondigd door de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN), is het resultaat van een twee decennia lange inspanning van een coalitie van partners, waaronder de EU en regionale en nationale overheden in Spanje en Portugal, evenals natuurorganisaties en lokale bewoners.

Volgens de laatste volkstelling is de lynxpopulatie op het schiereiland gestegen van slechts 94 in 2002 naar 2.021 vorig jaar, waarbij de overgrote meerderheid in Spanje te vinden is. De aantallen van Lynx pardinus daalden in de 20e eeuw dramatisch, toen duizenden werden gedood vanwege Franco-wetten om dieren die als ongedierte werden beschouwd uit te roeien. Andere lynxen stierven uit door ziektegedreven dalingen in de konijnenpopulaties, die 90% van het dieet van de lynx uitmaken, en door de vernietiging van de habitats van de kat.

Craig Hilton-Taylor van IUCN zei dat het “grote succesverhaal” te danken was aan zorgvuldige, collaboratieve initiatieven om het aantal lynxen uit te breiden en te diversifiëren over verschillende gebieden, het aantal konijnen op te bouwen en bewustwording te vergroten. “Klimaatverandering is een zorg omdat we niet weten wat het gaat doen. Dit is een groot succes, maar er is nog een lange weg te gaan om de soort volledig te herstellen.”

Javier Salcedo van het Life Lynxconnect-project zei dat het moeilijkste deel het begin was. “Aan het begin van deze eeuw wist iedereen dat de Iberische lynx bedreigd was, maar we realiseerden ons niet hoe gecompliceerd de situatie was,” zei hij. “Er waren slechts twee populaties en amper 100 lynxen.”

Ramón Pérez de Ayala van WWF Spanje zei dat de inspanningen nu halverwege zijn. “We wilden 750 vrouwtjes van reproductieve leeftijd tegen 2040 en nu zijn er 406.” Zo meldt The Guardian

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten