Wilde paarden keren na twee eeuwen terug naar de steppen van Kazachstan

Nadat ze ongeveer 200 jaar afwezig waren, zijn een groep van ’s werelds laatste wilde paarden teruggekeerd naar hun oorspronkelijke thuisland Kazachstan. Zeven Przewalskipaarden, vier merries uit Berlijn en een hengst en twee andere merries uit Praag, werden met een Tsjechisch luchtmachtvliegtuig naar het Centraal-Aziatische land gevlogen.

De Przewalskipaarden zwierven ooit over de uitgestrekte steppegraslanden van Centraal-Azië, waar paarden naar schatting zo’n 5500 jaar geleden voor het eerst werden gedomesticeerd. In Noord-Kazachstan werden paarden al bijna 2000 jaar bereden en gemolken voordat er in Europa sprake was van domesticatie. Door menselijke activiteiten zoals jagen en wegconstructies werden de paarden echter in de jaren 60 met uitsterven bedreigd.

Volgens Filip Mašek, woordvoerder van de dierentuin van Praag, zijn dit de enige overgebleven wilde paarden ter wereld. Mustangs daarentegen zijn gedomesticeerde paarden die verwilderd zijn.

De herintroductie van de paarden, die afstammen van groepen die overleefden in de dierentuinen van München en Praag, is bedoeld om de biodiversiteit in de regio te vergroten. Mašek legt uit dat de paarden zaadjes verspreiden via hun mest en de grond bemesten door te graven en te grazen.

Prague Zoo-directeur Miroslav Bobek beschreef de aankomst van de paarden als “bijna een wonder”, gezien de korte voorbereidingstijd en de onverwachte overstromingen in Centraal-Kazachstan. Hij ziet dit als het begin van een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het laatste wilde paard op de planeet.

In 2011 was de dierentuin van Praag ook betrokken bij de herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië. Dit project, dat negen vluchten omvatte, liep door tot 2019 en zorgde voor een stabiele populatie van ongeveer 1500 wilde paarden.

De komende vijf jaar is het plan om in totaal 40 paarden naar Centraal-Kazachstan te transporteren. Dit eerste stadium van herintroductie betrof samenwerking tussen de Kazachse overheid, de dierentuinen van Praag en Tierpark Berlin, de Frankfurt Zoological Society en de Association for the Conservation of Biodiversity of Kazakhstan. Zo meldt The Guardian

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten