Elektrisch vliegen tussen Maastricht, Aken en Luik mogelijk: ‘voorproefje van de toekomst’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maastricht Aachen Airport

Het is sinds gisteren de hele maand juli en augustus mogelijk elektrisch te vliegen tussen Maastricht, Aken en Luik. Geïnteresseerden kunnen een vlucht, inclusief emissievrij transport van- en naar de luchthavens, boeken via www.electrifly.store

De Nederlandse luchthaven werkte de afgelopen maanden achter de schermen samen met de luchthavens van Aken en Luik, Europees centrum voor lucht- en ruimtevaart & engineering FH Aachen, business aviation operator ASL Group en de Chinese autofabrikant NIO aan dit grensoverschrijdende project. Electrifly is een voorproefje van de toekomst van eAviation, waarbij passagiers emissievrij vervoerd kunnen worden tussen regionale luchthavens en internationale hubs in Europa. Electrifly biedt naast elektrische vluchten óók elektrisch vervoer van deur tot deur aan. Voor dit vervoer stelt NIO enkele elektrische auto’s beschikbaar.

Samenwerking

FH Aachen, toonaangevend, stelt de piloten en vliegtuigen beschikbaar, net als ASL Group, een grondafhandelingsdienst en vliegschool. ASL Group is één van Europa’s leidende business jet management- en operatorbedrijven, met vestigingen op bijna alle Belgische en Nederlandse luchthavens.
Jonas van Stekelenburg, Chief Executive Officer (CEO) van Maastricht Aachen Airport: “Electrifly is een geweldig resultaat van de samenwerking tussen de verschillende Euregionale partijen. Het onderstreept onze overtuiging dat Maastricht Aachen Airport (MAA) de perfecte locatie is om de ontwikkeling van eAviation verder te faciliteren. De inzet, toewijding en professionaliteit die FH, ASL en NIO in dit project hebben gestoken is ongekend. We hopen in de toekomst samen met FH, ASL en NIO én met andere partijen verder te werken aan soortgelijke projecten die de ontwikkeling van eAviation kunnen versnellen.”

Van deur tot deur emissievrij

De Chinese autofabrikant NIO uit Sjanghai heeft zich gecommitteerd aan Electrifly en biedt emissievrij transport over land aan in een NIO ET7. Passagiers worden binnen een straal van 15 kilometer met een elektrische auto van NIO opgehaald, naar één van de drie deelnemende luchthavens gebracht en na landing naar de eindbestemming gebracht. Hiermee is Electrifly niet alleen emissievrij in de lucht, maar ook over land. Emissievrij, van deur tot deur, zogezegd.
“NIO is er trots op dat we voor Electrifly de emissievrije limousineservice van deur tot luchthaven en van luchthaven tot eindbestemming mogen leveren”, aldus Ruben Keuter, algemeen directeur van NIO Nederland.”Electrifly en NIO streven hetzelfde doel na: een schonere toekomst voor volgende generaties. De toekomst is hier!”

Gezamenlijke leeromgeving voor elektrisch vliegen

Maastricht Aachen Airport maakt deel uit van Power Up. Dit is Een gezamenlijke leeromgeving van Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport waar elektrisch vliegen wordt getest. De proef wordt ondersteund door Royal Schiphol Group en NLR – Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het uitvoeren van lijndienstvluchten met elektrische vliegtuigen binnen Europa, om regio’s met elkaar te verbinden en een fijnmazig netwerk te creëren. Naar verwachting worden de eerste elektrische passagiersvluchten tussen luchthavens in Nederland binnen vijf jaar uitgevoerd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten