Maatschappelijk verantwoord ondernemen én ‘leefbaar loon’ uitbetalen aan werknemers
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Zeeman textielSupers

Het is een goede ontwikkeling dat ondernemingen een zogenaamd MVO-jaarverslag publiceren. Dat is een jaarverslag waarin een bedrijf meer vertelt over zijn prestaties en activiteiten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Leefbaar loon’ uitbetalen aan de medewerkers is een van de pijlers van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een ‘leefbaar loon’ is niet hetzelfde als het minimumloon dat in een land wordt vastgesteld. ‘Leefbaar loon’ is het bedrag dat noodzakelijk is voor een werknemer om in de basisbehoeften te voorzien, voor zichzelf en voor zijn of haar gezin. Zeeman textielSupers, het onafhankelijk familiebedrijf dat in 1967 door Jan Zeeman werd opgericht, is een van de weinige concerns die én een MVO-jaarverslag openbaar maakt én ‘leefbaar loon’ uitkeert aan werknemers. Maar het bedrijf doet nog veel meer goeds, blijkt uit het MVO-jaarverslag 2023.

Ook heel bijzonder was bijvoorbeeld de presentatie van het jaarverslag. In het kader van transparantie organiseerde Zeeman bij de presentatie hiervoor een webinar waarbij zowel journalisten als klanten vrijuit vragen konden stellen aan Erik-Jan Mares, CEO van Zeeman. Tijdens dit webinar werden veel vragen gesteld over de inspanningen van Zeeman op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Krijgt de maker van dit T-shirt wel fatsoenlijk betaald?’ ‘Hoe houdt Zeeman zicht op veilige arbeidsomstandigheden in de keten?’

‘Zuinig vanuit het hart.’

“Het feit dat we zijn uitgeroepen tot meest transparante retailer van Nederland, is een groot compliment voor alles waar Zeeman voor staat”, zei Erik-Jan Mares, CEO van Zeeman. “Dat we in gesprek zijn gegaan met onze klanten en hun vragen beantwoord hebben, past goed in deze strategie waarin we eerlijk willen laten zien waar we staan, waar onze ambities liggen en welke dilemma’s er zijn.”
Zeeman heeft al sinds de oprichting oog voor duurzaamheid. CEO Erik-Jan Mares: “Ons assortiment is niet trendgevoelig en onze klanten kunnen lang met onze producten doen. Onze missie is: eerlijk geproduceerd basistextiel toegankelijk en betaalbaar houden voor iedereen, met aandacht voor mens, milieu en maatschappij. Wij noemen dat bij Zeeman: zuinig vanuit het hart.”

Belangrijkste punten

De belangrijkste punten uit het Zeeman MVO-jaarverslag 2023:

  • Zeeman is door de Transparantiebenchmark uitgeroepen tot de meest transparante retailer van Nederland en staat overal in de top 10
  • Sinds begin dit jaar betaalt Zeeman een leefbaar loon in 10 textielfabrieken (in 2022 waren dat er nog 5)
  • Gebruikte kleding kan bij 1043 Zeeman-winkels worden ingeleverd. Samen met Stichting Het Goed geeft Zeeman deze kleding een tweede leven.
  • Zeeman-textiel bestond in 2023 voor 71% uit duurzamere materialen (in 2022 was dit nog 53%)
  • 93% van alle katoenen kleding en textiel bij Zeeman bestaat uit duurzamer katoen (in 2022 was dit nog 75%)
  • 13% van de Zeeman-textielcollectie bestaat uit gerecycled materiaal (in 2022 was dit 4,6%)

‘Zuinig zijn op mens, milieu, middelen en maatschappij’

Zeeman zegt dat het in alle opzichten zuinig wil zijn; op mens, milieu, middelen en maatschappij. Vorig jaar is de retailer daarom gestart met een nulmeting over 2022 om inzicht krijgen in de milieu-impact binnen de hele keten, van fabriek tot en met de winkel. De nulmeting heeft veel inzicht gegeven en zet aan tot het waarmaken van de ambities. Zo gaat Zeeman bij het aflopen van energiecontracten standaard over op groene stroom, is de retailer gestart met het verduurzamen van zeetransport, wordt de verkoop van tweedehandskleding (Resale) verder uitgebreid en krijgen nieuwe winkels schuifdeuren die bijdragen aan energiebesparing.

Fair Wear en leefbaar loon

Als familiebedrijf zegt Zeeman het vanzelfsprekend te vinden in de fabrieken aan goede arbeidsomstandigheden te werken. Zeeman laat deze inspanningen jaarlijks onafhankelijk controleren en scoorde in het afgelopen jaar bij Fair Wear een ‘Good’.
In 2019 is Zeeman in Pakistan gestart met het leefbaar loon-programma. In 2022 is dit uitgebreid met vier fabrieken in Bangladesh, India en Turkije, die samen 12% van de totale inkoopwaarde in textiel vertegenwoordigen. Hierbij wordt het verschil tussen het minimumloon en het leefbaar loon – waarvan werknemers een gezin kunnen onderhouden – aangevuld door Zeeman. In 2023 zijn deze programma’s geëvalueerd en zijn de voorbereidingen getroffen om het leefbaar loon verder uit te breiden. Per 1 januari 2024 biedt Zeeman een leefbaar loon bij vijf nieuwe leveranciers: één in China, twee in Pakistan, één in Bangladesh en één in India. Deze tien leveranciers zullen naar verwachting eind 2024 25% van de totale inkoopwaarde in textiel vertegenwoordigen.

We hebben nog een lange weg te gaan.”

CEO Erik-Jan Mares: “We kijken terug op een jaar met belangrijke stappen. Maar we realiseren ons dit jaar meer dan ooit dat we het niet alleen kunnen. Met ruim 1350 winkels is Zeeman niet groot genoeg om de hele textielindustrie te verduurzamen. Daarom zoeken we nadrukkelijk naar samenwerkingen met andere partijen en staan we altijd open voor kritische vragen en goede ideeën. Want we zijn op het juiste spoor, maar hebben nog een lange weg te gaan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten