Amsterdam en Rotterdam zijn koplopers van duurzame wereldsteden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto OpenClipart-Vectors via Pixabay

Amsterdam en Rotterdam staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats in de wereldwijde top 100 van duurzame wereldsteden. Amsterdam scoort vooral goed op het gebied van duurzaam vervoer, sociaaleconomische aspecten en bereikbaarheid. De beide steden doen het ook heel goed als het gaat over de vooruitgang de laatste tien jaar op de gebieden afvalmanagement en waterzuivering. Brussel staat op de 17de plek.

Dit blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse Arcadis Sustainable Cities Index 2024, die is uitgebracht door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Arcadis meet hierbij honderd wereldsteden op duurzame pijlers: people, planet en profit en kijkt daarnaast sinds dit jaar naar een vierde pijler: progress ofwel vooruitgang. Het onderzoek roept steden op dat zij nog 2000 dagen hebben om duurzaamheidsdoelen van de VN te halen.

Amsterdam en Rotterdam boekten veel vooruitgang de laatste tien jaar, zo blijkt uit de progress-pijler. Amsterdam streeft andere wereldsteden voorbij in de profit-pijler, vooral door de goede inkomensgelijkheid, werkgelegenheid en levensstandaard. In de planet-pijler zijn de sterke scores gebaseerd op het beperken van klimaatrisico’s en het aantal elektrische oplaadpunten voor auto’s per duizend inwoners.

Verbeterpunten zijn energieverbruik en kosten OV

Is dan alles helemaal positief? Er zijn natuurlijk ook verbeterpunten. In Amsterdam en Rotterdam zijn het energieverbruik en de kosten van het openbaar vervoer relatief hoog ten opzichte van andere wereldsteden. Een ander punt is het gemak om zaken te doen, waarbij wet- en regelgeving in Nederland soms tegenwerkt. Ons land is nogal bureaucratisch ingesteld. Verder moet Amsterdam werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Rotterdam kan nog stappen maken in mobiliteit, groen in de openbare ruimte en het vergroten van het aandeel duurzame energie.

Vooruitstrevend klimaatbeleid

Carolien Gehrels, directeur energietransitie bij Arcadis: “Steden in de hele wereld zetten in op onder meer de energietransitie om klimaatdoelen te halen. Daarom smeden steden op meerdere niveaus publiek-private samenwerkingen om te verduurzamen en de deadline van 2030 te halen. Amsterdam zette al vroegtijdig in op vooruitstrevend klimaatbeleid in de stad, waarin alle lokale belanghebbenden een rol spelen. Het Arcadis-onderzoek laat nu zien dat Amsterdam hier de vruchten van plukt. Dat is iets om trots op te zijn en het is mooi en belangrijk om te merken dat dit vele andere steden inspireert.”

Investeringen die zich terugbetalen


Arrèn van Tienhoven, stedenexpert Rotterdam bij Arcadis: “Rotterdam heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in zaken als vergroening, circulaire economie en kwaliteit van de buitenruimte. We zien dit onder meer terug in de ontwikkeling van de acht Stadsprojecten (zoals Hofplein, Hofbogenpark en Getijdenpark Feyenoord). Het onlangs opgestart Burgerberaad Klimaat is een vooruitstrevende manier om inwoners te betrekken bij de toekomst van hun stad. Het is duidelijk dat die investeringen zich terugbetalen.”

Arcadis

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, dat om de twee jaar de Sustainable Cities Index uitbrengt,  is een internationaal bedrijf dat duurzame ontwerp-, engineering- en adviesdiensten levert voor de natuurlijke en gebouwde omgeving. Er werken meer dan 36.000 architecten, data-analisten, ontwerpers, engineers, projectplanners en experts op het gebied van water, milieu, mobiliteit en gebouwen.

Top 20Onderste 20
  
1            Amsterdam81          Santiago
2            Rotterdam82          Mexico City
3            Copenhagen83          Mumbai
4            Frankfurt84          Sao Paulo
5            München85          Delhi
6            Oslo86          Buenos Aires
7            Hamburg87          Bangalore
8            Berlijn88          Hydrabad
9            Warschau89          Rio de Janeiro
10          Londen90          Lima
11          Seoul91          Calcutta
12          Stockholm92          Bogota
13          Edinburgh93          Manila
14          Parijs94          Cairo
15          Dublin95          Lagos
16          Wenen96          Kinshasa
17          Brussel97          Cape Town
18          Singapore98          Nairobi
19          Shanghai99          Johannesburg
20          Beijing100        Karachi

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten