‘Eindhoven’ en ‘Leuven’ gaan kennis op gebied van semicon met elkaar verbinden en versterken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ASML

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) gaan samenwerken op het gebied van semicon (halfgeleidertechnologie). Daarbij richten beide instituten zich op gezamenlijk onderwijs en onderzoek. Het doel is de sterke kennis-ecosystemen op gebied van semicon rond Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate) met elkaar te verbinden en te versterken. De universiteiten gaan het Vlaamse bedrijf Imec en de Veldhovense chipmachinebouwer ASML nauw betrekken bij de samenwerking. Ze gaan ook onderzoeken welke partijen nog meer kunnen aanhaken.

De TU/e sloot onlangs al een grote samenwerkingsovereenkomst met ASML (zie https://www.goednieuwssite.org/2024/06/13/samenwerken-voor-een-zoektocht-naar-nieuwe-technologie-en-talent-voor-chipindustrie/. Samen investeren de universiteiten minimaal 4 miljoen euro; dit bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen door de werving van extra fondsen en eventuele nieuwe opleidingen.

Onderzoek en promovendi

In de overeenkomst spreken de twee universiteiten af samen gezamenlijk gefinancierde promovendi op te gaan leiden tot semicon-topexperts. Deze promovendi gaan onderzoek doen op gebieden relevant voor de semicon, waaronder AI, mechatronica, software-ontwikkeling, materiaalwetenschap, plasmafysica, microchiptechnologie en optica. De universiteiten richten ook een ‘zaaifonds’ op om nieuwe onderzoekspaden te verkennen; ze gaan ook zoeken naar mogelijkheden om externe onderzoeksfinanciering aan te trekken. Een ‘zaaifonds’ heeft als doel arbeidstijd en ruimte te creëren voor het uitwerken van één of meer aanvraagdossier(s) voor researchmatige verbinding tussen fundamenteel én praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek.

Onderwijs

Daarnaast willen de TU/e en KU Leuven gezamenlijke masteropleidings-tracks gaan opzetten in gebieden als optica, photonics, quantum technology, semiconductor-engineering en hightech-systems engineering, met uitwisseling tussen de twee instellingen van zowel studenten als onderzoekers. De samenwerking tussen de beide onderwijsinstituten TU/e en KU Leuven met Imec en ASML zal hierbij zorgen voor extra aantrekkingskracht op masterstudenten. Ook gaan de twee universiteiten de mogelijkheden onderzoeken om een gezamenlijke bacheloropleiding te creëren.
Imec is het Vlaamse onderzoekscentrum voor nano- en digitale technologie. De wereldwijde koploper in R&D heeft een brede expertise in hardware én software, niet alleen vanuit technologisch, maar ook vanuit een businessperspectief. Het bedrijf treedt op als partner voor het Vlaamse bedrijfsleven en voor overheden in heel wat AI-initiatieven.
Verder komt er een ‘Summer School’, exclusief voor jaarlijks honderd topstudenten wereldwijd in gebieden die relevant zijn voor de semicon. De ‘Summer School’ zal worden georganiseerd samen met de twee industriële partners.

“We vullen elkaar perfect aan.”

De Vlaamse rector magnificus van de TU/e, Silvia Lenaerts, zegt hoge verwachtingen te hebben van de samenwerking. “Als topinstellingen op gebied van semicon, beide ingebed in een eigen regionaal kennis- en innovatie-ecosysteem, vullen we elkaar perfect aan. Europa staat voor een flinke uitdaging om een betere positie te krijgen in de wereldwijde halfgeleidersector. Dat is cruciaal voor onze strategische autonomie, voor ons verdienvermogen en voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Deze samenwerking is daarin een zeer belangrijke stap.”

Belangrijke ruggengraat

Rector Luc Sels van KU Leuven is enthousiast over de samenwerking: “We spreken op zoveel manieren dezelfde taal. Ik ben erg blij dat we kunnen voortbouwen op onze op vertrouwen gebaseerde relatie, op de geografische nabijheid en op bestaande samenwerkingen met de TU/e om onze onderling verbonden regio’s verder te positioneren als een belangrijke ruggengraat van het Europese halfgeleiderlandschap.”

Future Chips Flagship

De TU/e is al meer dan vijftig jaar actief op gebied van halfgeleidertechnologie. Momenteel werken er zo’n 700 TU/e-onderzoekers op dit terrein, in het Future Chips flagship van de universiteit. De TU/e tekende vorig jaar al een intentieovereenkomst met KU Leuven en de RWTH Aachen voor samenwerking op gebied van AI.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten