Ambitieuze metropoolregio slaat verkennende vleugels uit naar Belgisch Limburg en Antwerpse Kempen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto High Tech Campus Eindhoven

De Metropoolregio Eindhoven – 21 samenwerkende gemeenten in zuidoost-Noord-Brabant met ruim 800.000 inwoners – heeft ambitieuze groeipotenties en slaat hiervoor voorzichtig de vleugels uit naar de grensregio’s Belgisch Limburg en de Antwerpse Kempen. Het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio heeft zich positief uitgesproken over het aangaan van bovenregionale samenwerkingen en gaat op basis hiervan overeenkomsten uitwerken met de gemeenten Meierijstad en Weert en een nadere verkenning doen naar samenwerking met de grensregio’s Belgisch Limburg en de Antwerpse Kempen. Nog maar heel kortgeleden kwam een andersoortige samenwerking tot stand tussen de universiteiten van Eindhoven en Leuven samen met de high techbedrijven ASML in Veldhoven en het Vlaamse Imec.

Voorzitter van het Algemeen Bestuur van de Brabantse Metropoolregio is de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem. Hij licht de uitbreiding als volgt toe: “De ruimtelijke opgaven in onze regio zijn groot en hebben een uitstraling tot buiten de regio. Het ligt dus voor de hand samenwerking met aangrenzende gemeenten en regio’s te verkennen.”
De eerste ambtelijke verkennende gesprekken laten zien dat er mogelijkheden zijn voor een kansrijke samenwerking op de volgende onderwerpen:

  • talent en uitwisseling van talent,
  • aanpak van de woningbouwopgave,
  • ruimte voor geschikte werklocaties en
  • aanpak van de mobiliteitsopgave.

Meer dan 1 miljoen inwoners

Duidelijk is dat bij de verschillende partijen verschillende inhoudelijke thema’s spelen, stelt het Algemeen Bestuur. In het geval van de gemeente Meierijstad, gemeente Weert en Belgisch Limburg en de Antwerpse Kempen is dit het meest concreet. Daarom worden deze nu als eerste verder uitgewerkt. Samen met Weert wordt gekeken of ook de gemeente Venlo meteen kan worden meegenomen. Als ook de gemeenten Venlo, Weert en Meijerijstad zich aansluiten bij de Metropoolregio telt het zuidoost-Brabantse gebied meer dan 1 miljoen inwoners.

Schaalsprong

De Metropoolregio staat voor een gigantische ‘schaalsprong’. Hoofdrolspeler daarin is de expansiedrift van de wereldwijde chipmachinebouwer ASML. Deze high tech-gigant wil binnen enkele jaren in de regio uitbreiden van 20.000 naar 40.000 werknemers. Maar ook in de Brainport Eindhoven gevestigde ondernemingen zoals Philips, DAF, VDL, Neways Electronics, NTS Group, NXP, Prodrive Technologies, Bavaria en Jumbo, dragen bij aan de ‘schaalsprong’ die grotendeels het gevolg is van de succesvolle hightech maakindustrie. Niet voor niets wordt de High Tech Campus Eindhoven (zie foto) ‘de slimste vierkante kilometer van Europa’ genoemd.
Het economisch succes van Brainport Eindhoven leidt tot grote ruimtelijke en sociale opgaven, zoals op het gebied van woningbouw, werklocaties, bereikbaarheid, energie-infrastructuur, vitaal landelijk gebied en voorzieningen. Deze opgaven hebben de 21 samenwerkende gemeenten ook vastgelegd in het Samenwerkingsakkoord ‘In goede banen’ 2023 – 2026. En met de extra miljoeneninvesteringen van het Rijk in de regio worden de bestaande opgaven geïntensiveerd.

Brainport en Mindgate

Onlangs publiceerde deze site al de samenwerkingsovereenkomsten tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Leuven Universiteit samen met de bedrijven ASML en Imec. Zij gaan samenwerken op het gebied van semicon (halfgeleidertechnologie). Daarbij richten beide instituten zich op gezamenlijk onderwijs en onderzoek. Het doel is de sterke kennis-ecosystemen op gebied van semicon rond Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate) met elkaar te verbinden en te versterken. De universiteiten gaan Imec en ASML nauw betrekken bij de samenwerking. Ze gaan ook onderzoeken welke partijen nog meer kunnen aanhaken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten