Robot Sam ontsmet kamers UZ Gent in 20 minuten in plaats van 1 dag
Bron en foto: UZ Gent

Het team Infectiepreventie van het UZ Gent introduceert deze week een baanbrekende technologie: een nieuwe robot die kamers grondig ontsmet met behulp van uv-C-licht. Pascal De Waegemaeker, teamverantwoordelijke, benadrukt twee belangrijke voordelen: “Waar de ontsmetting van kamers vroeger chemische verneveling en 24 uur rust vereiste, werkt robot SAM op een duurzame manier en klaart hij de klus in slechts 20 minuten. Zo verhogen we de veiligheid voor patiënten en schoonmaakmedewerkers.”

Effectieve Ontsmetting

Ziekenhuizen ontvangen regelmatig patiënten die besmet zijn met virussen of bacteriën, zoals covid-19, norovirus en Clostridioides difficile. Zodra deze patiënten vertrekken, voert de schoonmaakploeg een grondige ontsmetting uit. Tot voor kort gebeurde dit met chemische producten, een omslachtig proces waarbij de kamer daarna 24 uur afgesloten bleef om besmettingsgevaar voor de volgende patiënt volledig uit te sluiten.

Grondiger, Sneller en Duurzamer

Robot SAM van Loop Robots maakt gebruik van uv-C-licht, dat het DNA en RNA van biologische ziekteverwekkers zoals virussen verstoort en verdere vermenigvuldiging voorkomt. Pascal De Waegemaeker legt uit: “De robot bereikt door de straling alle oppervlakken en lucht in de ruimte. We garanderen op die manier een complete ontsmetting.”

De schoonmaakmedewerker bestuurt de robot van buiten de ruimte, omdat de straling schadelijk is voor mensen. Met een tablet kan de medewerker de robot instellen en volgen tijdens de ontsmettingssessie. “Het werk is minder zwaar en gaat sneller dan vroeger,” bevestigt schoonmaakmedewerker Charissa De Geyter.

“Bovendien kunnen we de chemische ontsmetting op deze manier bannen uit het ziekenhuis,” voegt Pascal De Waegemaeker toe. “Het uv-C-licht is enkel schadelijk op het moment van de straling. Wanneer de robot vertrekt, is de kamer onmiddellijk beschikbaar voor een volgende patiënt.”

Uitbreiding van de Technologie

Deze week begint de robot met de eindontsmetting van zalen in het Operatiecomplex en kamers op de afdelingen Hematologie en Longziekten. Op deze afdelingen liggen patiënten met een lage immuniteit in isolatiekamers, die extra baat hebben bij een zeer grondige ontsmetting.

De robot en de bedieningssoftware hebben in totaal 58.000 euro gekost, gefinancierd door het ziekenhuis. Als de proefperiode succesvol blijkt, dan zal het team Infectiepreventie de robot breder inzetten in het ziekenhuis en krijgt SAM misschien één of meerdere broers.

Met deze innovatieve stap zet het ziekenhuis een grote sprong voorwaarts in het verbeteren van de patiëntveiligheid en het verduurzamen van de schoonmaakprocessen. De inzet van robot SAM belooft een schonere, veiligere en efficiëntere omgeving voor zowel patiënten als medewerkers.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten