Overlevingskansen van mensen met kanker in Nederland bemoedigend gestegen
Redacteur Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto IKNL

De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn in 20 jaar bemoedigend gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor 2020-2022, die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft gepubliceerd. Er zijn bij verschillende soorten kanker aanzienlijke verbeteringen in de driejaars-overleving. Dit komt volgens het IKNL door nieuwe behandelmethodes met onder meer innovatieve geneesmiddelen en door betere diagnostiek. De vijfjaars-overleving voor de periode 2018-2022 is ten opzichte van 2013-2017 gestegen met 2 procentpunt naar 68%. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld zal ruim twee derde (68%) de eerste 5 jaar na de ziekte overleven.

Bij patiënten met solide tumoren (*) is de 3-jaarsoverleving in de afgelopen twintig jaar met 11 procentpunten gestegen: van 60% in 2000-2004 naar 71% in 2020-2022. Vooral bij longkanker, nierkanker, sarcomen (kwaadaardige tumoren in de weke delen en kwaadaardige bottumoren), slokkdarmkanker en keelholtekanker zijn grote verbeteringen te zien. De grootste vooruitgang was bij de meeste tumoren tussen 2000-2004 en 2010-2014.

Nieuwe geneesmiddelen

De afgelopen decennia werden tientallen nieuwe geneesmiddelen geïntroduceerd. Bij sommige kankersoorten was daarvan eerder al een positief effect te zien. Bij andere, zoals bij longkanker, is het effect vooral zichtbaar in de meest recente periode (2020-2022). Bij longkanker kwamen met name vanaf 2017 nieuwe geneesmiddelen beschikbaar.
Ook vroege opsporing van kanker door bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek (zoals bij darmkanker) en verbeterde diagnostiek (o.a. geavanceerde beeldvormingstechnieken waardoor een meer gerichte behandeling mogelijk is) dragen bij aan een betere overleving.
Daarnaast dragen betere behandelmethoden bij aan de verbeterde overlevingscijfers. De overleving van leverkanker nam bijvoorbeeld toe met 13 procentpunt door onder meer verbeterde chirurgische ingrepen.

Betere diagnostiek

De 3-jaarsoverleving bij hematologische kankersoorten is in de afgelopen twintig jaar met 13 procentpunten gestegen, van 61% in 2000-2004 naar 74% in 2020-2022. Vooral bij plasmaceltumoren, acute lymfatische leukemie, T/NK-cel lymfoom/leukemie (agressieve vorm van huidlymfoom), agressief non-hodgkinlymfoom en acute myeloïde leukemie zijn de verbeteringen groot. Deze vooruitgang komt volgens het IKNL vooral door nieuwe medicijnen, betere diagnostiek (waardoor een meer gerichte behandeling mogelijk is) en het vaker toepassen van intensieve behandelingen zoals stamceltransplantaties, ook bij ouderen.

De grootste verbeteringen in de overleving van hematologische maligniteiten (**) werden gezien in de jaren 2010-2014 ten opzichte van 2000-2004, behalve bij acute myeloïde leukemie, waar nieuwe medicijnen pas na 2014 een grote rol speelden.
De gegevens laten zien dat de overlevingsverschillen tussen de verschillende soorten hematologische kanker kleiner worden. Dit komt, aldus het IKNL, vooral doordat de soorten met de slechtste prognose de grootste verbeteringen laten zien.

Vooruitgang

Deze bevindingen van de Nederlandse Kankerregistratie onderstrepen de vooruitgang die is geboekt in de behandeling van zowel solide tumoren als hematologische maligniteiten. De voortdurende inzet voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen blijft cruciaal om de overlevingskansen van kankerpatiënten verder te verbeteren, aldus IKNL. Tegelijk is het volgens deze instelling belangrijk om kritisch te kijken naar effecten van nieuwe behandelmethoden en geneesmiddelen, zodat er een gewogen keuze komt tussen de effectiviteit, bijwerkingen en kosten. Immers, niet voor iedereen werken de nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen goed uit. Soms zijn de bijwerkingen zo groot dat de kwaliteit van leven in de laatste fase heel slecht wordt. Naast ziektegerichte behandeling is daarom altijd aandacht nodig voor kwaliteit van leven. Gesprekken over wensen, waarden en behoeften van patiënten en hun naasten moeten tijdig gevoerd worden, zo besluit IKNL zijn berichtgeving.

*  Solide tumoren zijn kankersoorten die in eerste instantie ontstaan in een weefsel (borstweefsel, longweefsel, enz.) en die groeien als een steeds groter wordend klompje kwaadaardige cellen, op één plek in het lichaam, bijvoorbeeld in de borst, darm, long, huid of prostaat. Meer dan 90% van alle kankersoorten behoort tot de solide tumoren. Bij vroege detectie kunnen patiënten met solide tumoren worden genezen door een operatieve verwijdering of bestraling van het klompje kwaadaardige cellen. Als de ziekte voortschrijdt, kunnen cellen van solide tumoren in bloed of lymfe terecht komen en zich daarmee verspreiden in het gehele lichaam. Als dat gebeurt, is systemische therapie noodzakelijk.

**  Hematologische maligniteiten (onder meer leukemie, lymfklierkanker) zijn kankersoorten die ontstaan uit cellen die in een normale situatie vrij circuleren door het lichaam. Dit geldt voor cellen in het bloed, de lymfklieren en het beenmerg. Omdat de kankercellen van hematologische maligniteiten in de meeste gevallen circuleren door het lichaam, kunnen de meeste patiënten met een hematologische maligniteit alleen worden genezen met chemotherapie, omdat chemotherapie vrijwel overal in het lichaam zijn werking heeft.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten