Mensen die acht weken lang veganistisch eten, verlagen hun biologische leeftijd, blijkt uit onderzoek bij tweelingen. Hoe dat precies komt, is nog niet duidelijk.
Het nieuwe inzicht steunt op een klein, gerandomiseerd onderzoek met 21 paar volwassen eeneiige tweelingen dat is verschenen in BMC Medicine.
Wetenschappers onderzochten de moleculaire effecten van een kortdurend veganistisch dieet door de ene helft van elk tweelingpaar acht weken lang een omnivoor dieet te laten volgen – met 170 tot 225 gram vlees, een ei en anderhalve portie zuivel per dag – en de andere helft even lang een veganistisch dieet te laten volgen.
De onderzoekers keken daarbij naar de niveaus van DNA-methylering om de biologische leeftijd van de deelnemers en hun orgaansystemen af te leiden. DNA-methylering is een chemisch proces dat de zogenaamde genexpressie verandert, maar niet het DNA zelf. Verhoogde niveaus houden verband met veroudering.
Aan het einde van het onderzoek zagen de auteurs van de studie de geschatte biologische leeftijd dalen bij deelnemers die een veganistisch dieet volgden, maar niet bij degenen die een omnivoor dieet aten. Ze noteerden ook verlagingen in de leeftijden van het hart, hormoonstelsel, lever en de ontstekings- en metabolische systemen van deelnemers die acht weken lang vegan aten.
Gewichtsverlies
Het is onduidelijk in welke mate de verschillen die werden waargenomen tussen deelnemers die verschillende diëten aten, kunnen worden toegeschreven aan hun voedingssamenstelling. De auteurs merken op dat deelnemers in de vegan groep gemiddeld twee kilo meer afvielen dan de andere deelnemers door verschillen in de calorie-inhoud van de maaltijden tijdens de eerste vier weken van het onderzoek.
Mogelijk hebben deze variaties in gewichtsverlies bijgedragen aan de waargenomen verschillen in epigenetische leeftijd tussen beide groepen. Verder onderzoek is nodig om de relatie tussen dieetsamenstelling, gewicht en veroudering te onderzoeken, naast de langetermijneffecten van veganistische diëten, besluiten ze.