Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen gratis naar het Van Gogh Village Museum in Nuenen (bij Eindhoven). Met dank aan chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Beide partijen willen jongeren het inspirerende verhaal van Vincent van Gogh laten zien en in het Lichtlab de wisselwerking tussen technologie en kunst laten ontdekken. Hiervoor is ASML een driejarig partnership aangegaan met het museum. Ook wordt het educatieve programma rond ‘Vincents Lichtlab’ verder uitgebreid. Het partnership is ontstaan uit de samenwerking rond Vincents Lichtlab in het museum in Nuenen. De wereldberoemde schilder woonde en werkte twee jaar (1883-1885) in het dorp Nuenen. Hij schilderde er ongeveer een kwart van zijn oeuvre, waaronder zijn meesterwerk ‘De aardappeleters’. In dit museum staat het leven en het werk van Van Gogh in deze periode centraal.
Een jaar geleden opende koningin Máxima het vernieuwde museum met het gloednieuwe ‘Vincents Lichtlab.’ “Technologie, kunst en creativiteit komen hier samen in een ervaring die speciaal is ontwikkeld voor jeugd van 9 tot 16 jaar,” zegt museumdirecteur Simone van der Heiden.
Aan de hand van de eigenzinnige en onderzoekende houding van de schilder en zijn doorzettingsvermogen ontdekt de jeugd zelf de effecten van kleur en licht. Daar zit ook de parallel tussen ASML en Van Gogh, stelt het museum. “Alles draait om licht. Voor de een betekent dit meer technische mogelijkheden en voor de ander een beter begrip over wat licht met kleur op een schilderij doet. Licht, Brabant en doorzettingsvermogen zijn typisch Vincent en dat geldt ook voor ASML.”
Speciaal programma voor schoolbezoek
Vanaf 1 juli hoeven kinderen en jongeren geen toegang meer te betalen voor het museum. Dit geldt ook voor kinderen en jongeren die via school het museum bezoeken. Voor schoolbezoek wordt een speciaal programma ontwikkeld.
“We voegen hier de daad bij het woord. Jongeren ontdekken zelf hier in het museum het inspirerende verhaal van Vincent van Gogh en in het Lichtlab leren ze over de wisselwerking tussen technologie en kunst. Vanaf het nieuwe schooljaar kijken we ernaar uit om naast gezinnen ook vele scholen uit de regio te verwelkomen,” aldus de museumdirecteur.
Naast de huidige audiotour voor alle bezoekers, komt er straks ook een aparte audiotour die specifiek is samengesteld voor de jeugd. De broederliefde tussen de schilder en Theo van Gogh speelt daarin een belangrijke rol.
Volgende generatie
Programmamanager maatschappelijke betrokkenheid ASML, Carl Leen zegt: “Van Gogh is wereldwijd een van de meest bekende en inspirerende Brabanders. Als Brabants bedrijf zijn we trots om verder bij te dragen aan het museum in Nuenen en het open te stellen voor de volgende generatie. Het rebelse, innovatieve kantje van Vincent van Gogh is iets waardevols om te cultiveren in onze regio. Het is deze onderzoekende houding die we graag willen overbrengen op de kinderen en jongeren van deze streek.”