De Eindhovense stichting Videlio, die nog geen jaar geleden is opgericht om op te komen voor de mensen met een visuele beperking, is volop bezig met de ontwikkeling van innoverende technische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Er is al een prototype klaar van een lichtgevende blindenstok ‘om de vrijheid van blinden en slechtzienden te vergroten’ en binnenkort wordt een navigatie-app getest, een platform waarmee blinden en slechtzienden met behulp van audiobakens de weg wordt gewezen. De oprichters van de stichting zonder winstoogmerk zijn twee slechtziende mannen: John Willemse, psycholoog, filosoof, schrijver, onderzoeker, adviseur, ondernemer en Peter Meuleman, systeemarchitect, onderzoeker, spreker en rockmuzikant. Ze werken samen met twee werktuigbouwkundigen van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogeschool.
“Het initiatief voor de oprichting van Videlio is ontstaan vanuit behoeften die wij hebben en hadden, sinds wij zelf midden in een volbezet maatschappelijk leven plotseling ernstig slechtziend werden”, aldus de oprichters. “In revalidatie-trajecten leer je weer op te staan en je staande te houden. Maar volwaardig meedoen, vraagt om meer dan deze essentiële vaardigheden en om meer dan aanpassingen van de omgeving. Minstens zo belangrijk is de kunst je ‘waardig’ te voelen. De mentale en emotionele vaardigheden voor ‘waardigheid’ leer je doorgaans niet in een revalidatie-traject. Onze stichting wil voorzien in deze behoefte; een behoefte die wij overal tegenkomen in de grote – en groeiende – groep blinden en slechtzienden. Als visueel beperkten geloven wij in een wereld, waarin elke stap die gezet wordt door iemand met een visuele beperking zelfverzekerd is. En gezien mag worden.”
Signaalfunctie en tastfunctie
Eén op de drie mensen met een visuele beperking krijgt in zijn of haar leven te maken met een ernstig ongeval. Veelal worden zij als voetganger niet of te laat opgemerkt in het verkeer. De traditionele witte-rode stok is als hulpmiddel onontbeerlijk om anderen te attenderen op een visuele beperking (‘signaalfunctie’), naast de mogelijkheid om er tastend je weg mee te vinden (‘tastfunctie’). Maar wanneer het donker wordt, neemt de effectiviteit van de signaalfunctie van een conventionele stok aanzienlijk af. Om de zichtbaarheid ook in deze omstandigheden te waarborgen introduceren John en Peter de lichtstok.
Zichtbaarheid bij kwetsbaarheid
Duisternis vormt een risico voor visueel beperkten. In tegenstelling tot traditionele stokken die afhankelijk zijn van reflecterende coatings, straalt de lichtstok van Videlio zijn eigen licht uit, zodat de drager altijd zichtbaar is voor anderen. De kans om in een donkere omgeving over het hoofd gezien te worden wordt hiermee aanzienlijk kleiner.
Vertrouwde functionaliteit verbeterd
“Onze lichtstok combineert de vertrouwde functionaliteit van een taststok met een sterke verbetering van de signaalfunctie. De gehele lengte van de stok licht op, waardoor de aanwezigheid en bewegingen van de gebruiker duidelijk zijn voor iedereen. Als alleen de signaalfunctie benodigd is, dan volstaat de kortste versie van de lichtstok”, aldus de oprichters.
Ontworpen voor betrouwbaarheid
De lichtstok bestaat uit één stuk. Het nadeel van het iets lastiger opbergen wordt gecompenseerd door de tastfunctie, de hoge lichtopbrengst en het voorkomen van betrouwbaarheidsproblemen die veel opvouwbare stokken hebben.
De stok is oplaadbaar, weerbestendig, en te gebruiken met verschillende stokpunten, inclusief rollerbal (om obstakels mee te detecteren).
De functies, zoals het bepalen van het batterijniveau, zijn eenvoudig te gebruiken en te controleren door blinde en slechtziende gebruikers. Dit vergroot het vertrouwen en de onafhankelijkheid van de gebruiker.
Zowel overdag als ’s nachts is de stok herkenbaar als officiële blindenstok. De gebruikers voldoen daarmee aan de wet, terwijl ze profiteren van extra zichtbaarheid. Gemaakt uit één stuk behoudt de stok zijn stijfheid bij jarenlang gebruik. Duurzaamheid en betrouwbaarheid in alle weersomstandigheden zijn gegarandeerd, aldus de stichting Videlio.