Obesitaspatiënten zijn 2 jaar na maagverkleining veel gezonder
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto kalhh via Pixabay

Obesitaspatiënten die een maagverkleinende operatie hebben ondergaan, zijn twee jaar na de ingreep veel gezonder. Uit recent onderzoek in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis blijkt dat de hartslag en ademhalingsfrequentie na 24 maanden significant zijn gedaald. Dat zijn twee belangrijke parameters waaraan de gezondheid van iemand is af te lezen.

Na een maagverkleinende operatie, bijvoorbeeld een ‘gastric sleeve’ of ‘gastric bypass’, kan er minder voedsel het lichaam in én haalt het lijf minder energie uit het voedsel dat er wél in gaat. “Daardoor vallen mensen af. Dat gaat in stapjes. Na ongeveer twee jaar wordt het maximale effect bereikt. Dan heb je ongeveer dertig procent van het oorspronkelijke lichaamsgewicht verloren”, zegt bariatrisch (obesitas) chirurg Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis.

Het onderzoek, uitgevoerd door Nienhuijs en chirurg-in-opleiding Jai Scheerhoorn, is een vervolg op het uitvoeren van maagverkleinende operaties waarbij de patiënt op de dag van de ingreep alweer naar huis mag. Daarbij krijgt de patiënt een healthdot opgeplakt die gezondheidsgegevens rechtsreeks naar het ziekenhuis stuurt. Een healthdot is een slimme sensor die patiënten thuis kunnen dragen en het ziekenhuis bijna realtime op de hoogte houdt van hun gesteldheid. “Twee jaar geleden maakten we voor het eerst gebruik van die zogenoemde slimme pleister. Daardoor hoeven patiënten geen nacht meer in het ziekenhuis te liggen ter observatie, maar kunnen ze meteen in alle rust thuis herstellen.”

Vierentwintiguursritme

Nu is bij tachtig patiënten die ruim twee jaar geleden geopereerd zijn, de healthdot nog een keer opgeplakt en zijn hun hartslag en ademhalingsfrequentie opnieuw een week lang gemonitord. “Met de resultaten uit ons onderzoek kunnen we aantonen dat mensen door een ‘gastric sleeve’ of ‘gastric bypass’ echt gezonder zijn geworden. Dat lezen we af aan het vierentwintiguursritme van de patiënten.  We hadden al eerder vastgesteld dat mensen die dertig procent minder gewicht hebben veel minder medicijnen nodig hebben. Dat is uiteraard ook een indicatie van gezondheidswinst. Dit nieuwe onderzoek bevestigt ons vermoeden nog een keer.”

Volgens Nienhuijs is een maagverkleinende operatie de enige bewezen manier om bij patiënten met de ziekte obesitas langdurig gezondheidswinst te boeken. “Er zijn inmiddels ook hele populaire medicijnen in omloop. Ook die werken alleen in combinatie met een goed begeleidingsprogramma en niet iedereen volgt dat programma consequent. Naar de effecten van die medicatie is nog geen enkele langetermijnstudie gedaan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten